Szívesen adunk hírt minden olyan városi kezdeményezésről, ami a helyiek összefogásából és tenni vágyásából fakad. Egy kedves barátunk hívta fel a figyelmünket a Hévízi Vállalkozók Egyesületének munkájára, melyet 2020 őszén alapítottak, tősgyökeres hévízi vállalkozók. Az egyesület megalakulásáról, képviselt filozófiájáról és jövőbeni terveiről mesélt nekünk Morvai Anikó, a Farmer Király tulajdonosa; Mörkné Győrvári Henriette az Aranyszarvas Vadászbolt tulajdonosa; Czigány Hedvig a Hofbräu Vendéglő tulajdonosa és Józsvai Tamás, a Hotel Sante tulajdonosa. 

Március 5-én reggel, izgatottan várok a Farmervár előtt az interjú alanyokra. Mindegyikőjüket ismerem és kedvelem más-más területről és őszintén hiszem, hogyha ennyi jó ember összefog, abból valami csodás dolog születik. A viszontlátás öröme után, Morvai Anikót, az egyesület elnökét kérdezem először a megalakulás történetéről.

KERUB: Honnan jött az ötlet, Anikó?

Anikó: Igazság szerint, a TDM egyesülettől. 2020 őszén meghívtak minket egy találkozóra a Polgármesteri Hivatal konferenciatermébe, ahol egy kerekasztal beszélgetés keretein belül elmondták, hogy miben tudnák segíteni a hévízi vállalkozókat a kialakult helyzetben. Ehhez egyetlen feltételnek kellett volna teljesülnie, hogy a helyi vállalkozók összefogjanak. A TDM kezdeményezése sajnos nem hozott sikert, mert a kereskedői megbeszélésen csupán panaszkodás hangzott el a vállalkozói oldalról. Megmondom őszintén, hogy én ekkor nagyon mérges lettem. Mert úgy éreztem, hogy ez a vállalkozói mentalitás nem visz előre senkit, panaszkodni mindenki tud, de abból nem lehet megélni. Még erősebben érlelődött bennem, hogy valahogy mégis életre kellene hívni ezt az összefogást, de nem tudtam, hogyan. Pár nap múlva megszületett a gondolat, hogy próbáljunk meg közösen egy rendezvényt összehozni, hiszen az egy kézzelfogható program, ami behatárolható ideig tart és kezdetnek talán nem rossz. A gondolataimban már jelen volt, hogy a közös munka során majd közelebb kerülünk egymáshoz emberileg, ami reményt adhat a folytatásra. Az október 23-i hosszú hétvégén a Night Shopping rendezvény lett végül az első eseményünk, ahol a kereskedők összefogva álltak ki és meghosszabbított nyitva tartással, akciókkal és promóciós ajándékokkal várták a vendégeket. Nagyon nehéz szervezés volt, hiszen Hévízen nem volt még rá példa, hogy vállalkozók összefogva, együtt dolgozzanak. De minden perce megérte, mert egyre többször jöttünk össze, többet beszélgettünk, megismertük egymást és végül is ez az alapja a mai egyesületi formánknak. Az a pár lelkes vállalkozó, alapítótag, aki velem együtt hitt abban, hogy az új idők, új megoldásokat kívánnak. Ők az egyesület.+

KERUB: Ha jól értem, akkor először csak kereskedők voltatok a kezdeményezésben és később csatlakoztak a vendéglátósok, szállásadók, szolgáltatók?

Hédi: Nem, mi már a Night Shoppingon is Anikóékkal tartottunk. A második közös rendezvényünk lett volna a Márton-nap, de az az esemény sajnos nem valósulhatott meg. Márton nap előtt két nappal léptek életbe ismét a szigorítások, úgyhogy ott maradtunk minden árukészlettel, dekorációval és promóciós anyaggal a zsebünkben. Az utolsó napon próbáltunk mindent kiárulni, a felhalmozott liba ételekből. A vendéglátásban azért mi egy kicsit könnyebb helyzetben vagyunk, mint például a kereskedők a városban. Hiszen a mi áruink jobban fogynak a helyiek, környékbeliek körében akkor is, ha kizárólag elvitelre vagyunk nyitva. Az összefogásnak én személy szerint nagyon örülök, csak sajnálom, hogy kevesen vagyunk még vendéglátósok az egyesületben. Nagyon örülnék neki, ha a vendéglátósok is meglátnák a lehetőséget az összefogásban, hiszen együtt több embert érhetünk el, többeket vonzanánk a városba különböző tematikus, gasztro programokkal. Mindig lenne apropója, minden eseményen a vendéglátásnak is, mert fogyasztani is szeretnének az emberek, nem csak vásárolni. Minden vállalkozónak ugyanaz az érdeke és minél többen vagyunk, annál színesebb kínálatot tudunk biztosítani.

Tamás: Nagyon nehéz most a vendéglátás területén partnereket toborozni, ezt jól tudom én is. Véleményem szerint, vége kell, hogy legyen a koronavírus járványnak, ki kell várni, hogy újra induljon az élet, mert nem tudjuk, hogy hány vállalkozás élte túl az elmúlt időszakot. És itt nem csak a tulajdonosokról beszélek, akik bérleti díjat fizetnek, hanem a szakképzett munkaerőről is. Akiknek az elmúlt időszakban nem tudtunk munkát és megélhetést adni, elmentek más szektorokba. Például az építőiparba vagy a multikhoz. Családanyákról és családapákról beszélünk, akik már most azt mondják, hogy a biztosabb jövedelmet választják, és elhagyják a vendéglátást. Ezeket a szakképzett munkaerőket nem is tudom, hogy lehet-e majd pótolni? Azok a vendéglátóhelyek tudnak majd talpon maradni, ahol családi vállalkozás működik.

Anikó: Én abban látom a megoldást, hogy mindenkinek, vendéglátósnak, szolgáltatónak, kereskedőnek, szállásadónak, szóval tényleg minden szereplőnek szemléletet kell váltania. Meg kell újulnunk nem csak nekünk, hanem a városnak is. De a városnak mi szerves szereplői vagyunk, tehát ha mi elkezdjük kicsiben, akkor a pillangó effektus működni fog. És ehhez ad támogatói hátteret az egyesület. Már az is rengeteget számít, hogy gyakran találkozunk. Mindannyian más szemmel tekintünk egy adott dologra és sok jó ötlet kerekedik egy-egy beszélgetés után. Nagy segítség a TDM egyesület fogadó készsége, számítunk a közreműködésükre a továbbiakban is, hiszen ők is teszik a dolgukat, meg mi is, és meglátja mindenki, hogy együtt sikerül kimozdítanunk a várost ebből a helyzetből.

KERUB: Mit láttok a legnagyobb nehézségnek, az egyesület munkája kapcsán?

Heni: Az az igazság, hogy eddig nekünk nem sok mindent kellett hozzátenni ahhoz, hogy vendégek legyenek a városban. De most minden megváltozott, most igenis hozzá kell tennünk. Ráadásul átrendeződött a hozzánk érkező vendégréteg is. A magyarok újra felfedezték a várost és jönnek a fiatalabb generáció tagjai is. Nekünk és a kínálatunknak együtt kell ezzel változni. Nekem is nagyon jó volt látni, hogy az októberi Night Shopping alatt és a Valentin napi rendezvényen is sokan bejöttek hozzám, pedig nem számítottam rá. Az első rendezvény előtt szkeptikus voltam, én vállalom, de nagyon pozitívan csalódtam és felcsillant a remény, hogyha sokat dolgozunk érte, jó irányba változhatnak a dolgok. Úgyhogy beálltam én is Anikó mellé és közösen jártuk/járjuk a vállalkozókat, ötletelünk, új utakat keresünk, fejlődünk és tanulunk. Ez sok időt elvesz a szabadidőnkből és főképp a családunktól, talán ezt a nehézséget emelném ki, a kérdésedre válaszolva. De mindannyiunk mögött támogató család áll, amit ezúton is köszönünk nekik, mi pedig megyünk előre!

KERUB: Mik a jövőbeni tervek?

Tamás: Annak nem látjuk értelmét, hogy a főszezonban az amúgy is gazdag program kínálatot még fokozzuk. Inkább a csendesebb időkre koncentrálunk: a kora tavaszra, a késő őszre, télre és a karácsonyra. Mi már ennyire előre járunk, ebből is látszik az a rengeteg befektetett munka.

Hédi: Hévíz egy nagyon sok programot tartogató, színes város. Van gyógytavunk, túra útvonalaink, Egregyi szőlőhegyünk, történelmi emlékeink, színvonalas árut forgalmazó üzleteink. Meg kell találni a módot, hogyha az emberek elindulnak hétvégén valahová, akkor Hévíz is eszükbe jusson célként, ne csak Badacsony, Füred vagy Tihany.

Heni: Én is úgy látom, hogy tenni kell azért, hogy nyomot hagyjunk az emberek fejében és ez a csendes időszak, erre most kiváló. Programot szeretnénk adni, ha csak egy szép napsütéses sétával, már az is jó. Nem biztos, hogy vásárolni fognak bárhol, de jó emlékekkel térnek haza és legközelebb is visszajönnek. A Hello Hévíz brandet is tulajdonképpen ezért hoztuk létre, hogy az embereknek más is eszébe jusson Hévízről, ne csak a gyógykúrára érkező idős vendégek. Nekünk eddig nem nagyon kellett reklámra költenünk és igazából egymást se nagyon ismertük, mint kereskedők. De a nehéz idők összehoztak bennünket, nagyon jó közösséggé váltunk, megértjük egymást, bár a világlátásunk nem mindenben egyezik, épp ettől lesz jó a végeredmény. Ahogy a városban, úgy az egyesületben sincs külön kereskedő, szállásadó, szolgáltató és vendéglátós. Mi mind egyek vagyunk, hévíziek és ezt nem lehet szétbontani. Itt a takarítónőtől a vezérigazgatóig mindenkinek ugyanaz a feladata és az érdeke, hogy jöjjön a vendég, érezze jól magát és újra visszatérjen.

Anikó: Tudod, attól válik hitelessé egy dolog, ha az emberek is hitelesek mögötte. Mi évtizedek óta Hévízen vagyunk kereskedők, ismerjük a város minden szépségét és lehetőségét és igenis nekünk kell odamenni egymáshoz és együtt gondolkodni, nem várhatjuk a megoldást kizárólag a városvezetéstől. Az egyesület hosszútávú céljai közt az is szerepel, hogy segítsük egymást információkkal: milyen pályázatok jöttek ki, milyen támogatásokat lehet igénybe venni, tanfolyamokat is szervezünk, tehát beletartozik minden, ami előre mozdíthat bennünket. A március 15-i hétvégére szerettünk volna szervezni egy tavaszindító egyesületi eseményt. Ez most sajnos nem lehetséges, de amint a jogszabályok engedik, aktualizáljuk és megtartjuk. Nagyon sok ötlet és megvalósításra váró program van a tarsolyunkban, amiről egy másik interjú keretén belül szívesen mesélünk. Most leginkább azt szerettük volna, ha a Kerub olvasói megismerik az egyesület filozófiáját és jövőbeni céljait, hátha kedvet kapnak a csatlakozásra.

Őszintén szólva, én kedvet kaptam ahhoz, hogy ebbe a támogató közösségbe tartozzak, úgyhogy Anikótól kértem is egy jelentkezési lapot. Mert itt mindenki a saját tudását adja a közösbe és nincs sem politikai, sem vallási nézet, ami szétmorzsolhatná a célt. Hévízen, hévíziek közösen dolgoznak azért, hogy mihamarabb talpra állhassanak, a várossal együtt.

Az egyesület további eseményeiről és fejlődéséről is hírt adunk majd olvasóinknak, mi ezzel segítjük ezt a nagyszerű kezdeményezést!