Veszélyben vannak a gyermekek a közösségi oldalakon? Igen! Napok óta a 10 éves palermói kislány halálától hangosak a közösségi média oldalak. Olaszország jelenleg korlátozza a Tik Tok elérését és azonnali megoldást keres a problémára. Egy problémára, ami nem tegnap ütötte fel a fejét, sajnos.

NÉZZÜK A TÉNYEKET!

A Tik Tok egy közösségi videó-megosztó oldal, amelyet leginkább tinédzserek használnak rövid, 5-10 másodperces, táncos, szórakoztató rövid zenés klippek készítésére és megosztására egymás között. Mi történt pontosan? Valaki elindított egy “blackout game”-et vagyis egy olyan kihívást, amiben a nyak köré csavarva egy kötelet, a lélegzetet visszatartva ájulásig kell magát fojtogatni a résztvevőnek, amit közben egy tiktok-os klippben rögzít. Múlt héten egy 10 éves palermói kislány megpróbálkozott a kihívással: A lélegzetét visszatartva, egy övvel fojtogatva magát próbálta lefilmezni miként ájul el. Pár napja egy 9 éves fiú is meghalt Trinidad és Tobacco-ban ugyanebben a kihívásban. Ki kezdte és mikor ezt az őrültséget? Senki nem tudja ki indította el, sohasem fog kiderülni. Nem is ez a lényeg. Egy 2018-as Time Magazine tudosítás szerint ilyen ájulás, vagy fojtogatás kihívásban a különböző közösségi média oldalakon 1995 és 2007 között mintegy 82 gyermek halt meg az Egyesült Államokban. Ugyanez az ájulás kihívás 2014-ben rendkívül “trendi” volt a tinik körében a Snapchat és Instagram platformokon. Most a Tik Tok-on indult hódító útjára.

HOL TARTUNK MOST?

Az olasz hatóságok blokkolják ideiglenesen a Tik Tok-ot Olaszországban, levették a “blackout game” hashteget és az ezzel megjelölt videókat és vizsgálódnak, felszólítanak, szörnyülködnek. Elemezzük a helyzetet. A 10 éves kislány apukája ezt nyilatkozta: “Nem tudtunk semmiről. Fogalmunk sem volt, hogy részt vesz egy ilyen játékban. Tudtuk, hogy a lányunk regisztrált a Tik Tokon, hogy táncos videókat nézhessen. Honnan gondolhattam volna, hogy ott ilyen kegyetlenség létezik.” Ez jól rávilágít az esettel kapcsolatos legnagyobb problémára: a gyerekek úgy használják már 9-10 éves korban ezeket a közösségi média felületeket, hogy gyakorlatilag teljesen egyedül vannak, egyedül mérlegelnek dolgokat, egyedül hoznak meg döntéseket úgy, hogy a szülőknek gyakorlatilag fogalmuk sincsen ki, milyen befolyással van a gyermekükre a virtuális térben. Egy ennyi idős gyerek nagyon is befolyásolható, naív, bizalommal van az éppen kinyíló újdonságokkal teli világ iránt. Ráadásul viszi előre a közeg, hiszen azt látja ez valami menő dolog, mindenki csinálja, ő sem akar kimaradni. Csak éppen mérlegelni nem tud, a szülők pedig a közösségi média, illetve az ott zajló dolgok ismeretének hiányában tanácstalanok mit tegyenek a gyermekük védelmében. Adja magát a megoldás, hogy a szülők szuper Tik Tok és Instagram felhasználóvá képzik magukat és így ott vannak a gyerek mellett, képben vannak a történésekkel és meg tudják védeni őt minden ilyen káros, veszélyes behatástól. Sajnos annak a realitása és életszerűsége, hogy a szülők napi 6-8 órában közösségi média felületeken mozognak ‘super user’-ként és védelmezik gyerekeiket egyenlő a nullával. Ráadásul a gyermekek inkább szeretnének kirepülni, egyedül boldogulni a világban és erre kimondottan ideális terep a virtuális közeg, ahol kevesebb a szülő befolyása, mint a való életben. Tiltás, szürőszoftver, jelszó kontroll működhet egy bizonyos életkorig (10-11 év), aztán utána csak trükközésre kényszerítjük vele a gyereket.

MI LEHET A MEGOLDÁS?

Minden jó lehet egy darabig, ami a gyerek biztonságát erősíti, legyen az szülői hozzáférés a gyerek közösségi média fiókjaihoz, szűrőszoftver kisebb korban, beszélgetés, foglalkozás a gyerekkel. Viszont bármennyire is szeretnénk nem tudunk ott lenni a gyermek mellett 0-24 órában és nem tudjuk szülőként tartani a közösségi média technológiai és tartalmi fejlődésének iramát sem. Az igazán jó megoldás, ha felkészítjük gyerekeinket arra, hogy képesek legyenek megvédeni magukat a közösségi térben, vagyis felismerni a veszélyt, elhárítani azt és megoldani önállóan. Első körben biztonsági tippek helyett szélesíteni kell a tudásukat a közösségi média hátterében zajló dolgokról. Megmutatni nekik hogyan ismerik fel az online zaklatást, milyen veszélyt rejtenek és mi van az ilyen kihívásos játékok mögött, mennyi pénzt tesz zsebre egy influenszer egy posztért, vagy reklámozott termékért, illetve hova kerülnek a feltöltött, elküldött képeik az internet sötét, pedofiloktól hemzsegő Dark Web részén. Ezt követően pedig készség szintű tudást kell kapniuk, amivel nem csupán nagyobb biztonságban lesznek a közösségi média oldalakon, de valóban meg tudják védeni magukat ha úgy hozza a virtuális élet. Az én tapasztalatom az, ha partnerként kezeljük a gyerekeket, akkor nem papolásnak veszik amit mondunk nekik, sőt megnyílnak, fontos információkat mondanak el arról mi történik valójában a közösségi oldalakon, ahol napjuk nagy részét töltik. Amikor ez a bizalmi szál felépül, akkor lehet képezni, tréningezni gyermekeinket hatékony digitális önvédelemre.