Tüttő Beát azt gondolom, hogy nem kell bemutatnunk senkinek Hévízen. Bea munkáját mindig is átszőtte a köz szolgálata, akár a televíziós és újságírói múltját, a jelenlegi képviselői munkáját vagy a jótékonysági események támogatását, szervezését nézzük. Kétgyermekes hévízi családanyaként mindig is fontos volt számára a mesék világa, kevesen tudják, hogy már középiskolás korában is jelentek meg írásai megyei lapokban. De a Beamesék világa nem itt kezdődik, hanem egészen mélyről gyökerezik.

 

KERUB: Hol és hogy kezdődött a kapcsolatod a mesékkel?

Bea: Egészen kicsi koromban. Én mindig olvastam gyerekként is. Tízszer, hússzor képes voltam ugyanazt a mesekönyvet kiolvasni, kívülről fújtam bennük az összes mesét. Nagyon szerettem a 77 magyar népmesét és a Grimm testvérek meséit. Lényegében ezeken a meséken nőttem fel. Aztán új fejezet köszöntött be az életembe a mesék világában is, amikor anya lettem. A fiúkkal közösen, kedvenc meséink lettek Annipanni és Boribon történetei, valamint Romhányi József művei.

 

KERUB: Mikor kezdtél írni?

Bea: Már középiskolás koromban is írtam meséket, amiket beküldtem megyei lapok szerkesztőségébe és volt pár írásom, ami meg is jelent. Szociális érzékenységemből fakadóan ezek a mesék mindig arról szóltak, hogy főhős valamilyen hátránnyal indul a történetben, de a végére mindig sikerül felül kerekednie a sors adta nehézségeket és megtalálja a boldogságát. Mindig is fontosnak tartottam, hogy már egészen kicsi korban meséljünk a gyerekeinknek arról, hogy nem vagyunk egyformák, de így kerek a világ. Hogy ne bántással vagy nemtörődömséggel forduljunk a másikhoz, hanem lássuk meg a másik problémáit is és ahol tudunk, segítsünk neki.

Kép: Mrázik Orsolya

KERUB: A főhőseid fiúk vagy lányok voltak?

Bea: Most hogy kérdezed és végig gondolom, többségében inkább fiúk. Úgy éreztem, hogy a fiúkat meg kell menteni, a lányok meg amúgy is erősek. Viccet félretéve, talán már akkor megsejtettem, hogy fiús anyuka leszek. A meseíráshoz is ők vezettek el újra. Volt egy idő, hogy nem írtam meséket, de amikor anya lettem, feltámadt bennem a vágy, hogy a meséken keresztül mutathassam meg a gyerekeknek a világot. És elkezdtem újra írni. Mindig fejből meséltem nekik, így keletkeztek a mesék, amiket aztán leírtam. Kezdetben rövidebb, tréfás meséket találtam ki, igazából egy-egy rímből nőttek ki ezek a kis mesék. Majd ahogy nőttek és komolyodtak, úgy jöhettek a mesék világában is a nehezebb cselekmények.

 

KERUB: A kezdeti meséid is megvannak könyv formájában?

Bea: Nem, ezek a mesék a fiúké. Nekik írtam és sok személyes rész is szerepel bennük, amit nem szeretnék nyilvánosság elé tárni. Ezért ha eljön az ideje, ezt a kötetet csak ők fogják megkapni, mint egy útravalóul.

 KERUB: Melyik könyvhöz tartozik a legszebb emléked?

Bea: Mindegyiket nagyon szeretem, mindegyiknek megvan a maga kis története. De ha egyet kellene kiválasztanom, akkor talán A Mikulás könyvét említeném. Én ebben a könyvben egy mesét írtam, A Mikulás varázspálcája címmel. De nagyon szép emlékeket őrzök a hivatalos könyvbemutatóról, ami Nagykarácsonyban, a Mikulás Házában volt. Aznap nyitott ki a rendezvénytér, ott ült a Mikulás a színpadon, minden varázslatos karácsonyi köntösbe volt öltöztetve. Az egész család együtt ment és igazi ünnepi hangulatú könyvbemutató volt. Nagyon nagy élmény volt.

 

KERUB: A Mikulás Könyve volt az első nyomtatásban megjelent könyv?

Bea: Nem. Amikor a fiúk óvodába kerültek, akkor jött egy új fejezet a meseírásban. A rövid, tréfás és rímekkel tűzdelt meséket felváltották a kicsit hosszabb lélegzetvételűek. Nagy Sándorné Andrea, a mostani óvoda vezető volt a fiúk óvónénije és Ő illusztrálta a csodás rajzaival az első 3 kiadott könyvet: Első mesekönyvünk, Tréfás mesék, Téli mesék.

KERUB: A többi könyvet már gyerekek illusztrálták, igaz?

Bea: Igen, a többit már a Illyés Gyula Általános Iskola diákjai és a Brunszvik Teréz Óvoda sugár utcai és egregyi tagóvoda növendékei. A legújabbat, a Balatoni Vakációt pedig Mrázik Orsolya fotográfus. Orsival egy utcában lakunk, jó barátságot kötöttünk, így amikor megszületett az ötlet, nem volt kérdés számomra, hogy kivel szeretnék együtt dolgozni. A Balatoni Vakáció főhősei életnagyságú óriás bábuk. A bábuk is egy Zala megyei varrónő keze munkáját dicsérik. Mondhatjuk bátran, hogy a könyv, igazi helyi összefogás eredménye.

KERUB: Végig nézve a megjelent könyveiden úgy látom, hogy igazi kis fejlődéstörténet alakult ki a Beameséken belül. Ahogy nőttek a fiaid, úgy változtak a témakörök is. A Balatoni Vakáció egyértelműen az eddigi könyvek csúcsa, hiszen ezt gyakorlatilag bármelyik korosztály kézbe veheti.

Bea: Igen, ez tényleg így van. A Balatoni Vakációt, 0-99 éves korig, bárkinek ajánlom. Körbejárva az egész tavat, legendák egész sorába nyújt bepillantást. Voltak olyanok, amik számomra is újdonságot jelentettek. Remélem az olvasók ismereteit is bővíti majd. Nem titkolt célja volt az ismeretterjesztés. A főbb nevezetességek, a látnivalók és az igazi balatoni kalandok összessége a könyv. Abban bízom, hogy mindenki kedvet kap majd ahhoz, hogy a saját szemével is lássa a könyvben olvasottakat. Nagy kihívás ez a mai világban, amikor a gyerekek ennyire a digitális térben léteznek. De talán a kezdő lökést megadhatja egy balatoni kiránduláshoz, kalandhoz.

KERUB: Melyik a kedvenc részed a könyvből?

Bea: Illusztrációban mindenképp A Balatonudvari szív alakú sírok az egyik kedvencem. Itt régi sírok találhatók, egy picike temető az út szélén. Minden sírkő szív formájú és több legenda is fűződik hozzá, hogy miért pont szív alakúak. Mivel egyik legenda sem volt bizonyítható, ezért én is kitaláltam hozzá a magam történetét. Bízom benne, hogy tetszeni fog az olvasóknak is.

Kép: Mrázik Orsolya

Élményben pedig a boglári Gömbkilátó a legszebb pillanat számomra. Már sötétedett, hiszen mindenképp kivilágított formájában szerettük volna megörökíteni a kilátót. Orsinak ekkor már szép kis pocakja volt kismamamként és nem volt könnyű felvinni a bábukat. Estünk-keltünk és rengeteget nevettünk.

Kép: Mrázik Orsolya

Csodás élmény volt számomra bejárni minden helyet és újra, felnőtt fejjel is felfedezni ennek a tájnak a szépségét. Hiszen a Balaton sokkal több annál, minthogy nyáron fürdünk benne. Olyan csoda helyek vannak a part menti településeken, amiket fel kell fedezni mindenkinek.

KERUB: Folytatást is tervezel a könyvnek? Hiszen a Balaton télen-nyáron élményt kínál.

Bea: Igen, tervben van egy téli Balaton témájú mesekönyv is. A vakáció csak a nyári élményeket mutatja be, de rengeteg minden van télen is, amiért érdemes ellátogatni a Balatonra. Sok utána járást és kutatást igényelt a könyv, mert számomra is ismeretlen legendák egész tömkelege áll a rendelkezésünkre a Balaton kapcsán. Ehhez én megalkottam a saját történeteimet – hiszen a Badacsonyi hegy nem úgy alakult ki, hogy egy óriás leejtette a kalapját – és ennek az összessége a Balatoni Vakáció.

KERUB: Minden könyved bevételét jótékonysági célra fordítottad. Ez most sincs másként a Balatoni Vakációval sem.

Bea: Igen, a könyvekből befolyt bevételt soha nem tekintettem saját forrásnak. Mindig segíteni szerettem volna vele nehezebb helyzetben lévők életét. Ez most sincs másként. Jelenleg nálam és a Hévízi Termelői Piacon vásárolható meg a Balatoni Vakáció, 4000 forintos áron. A teljes bevétel jótékonysági célt szolgál, két fronton is: az egyik a vírus miatt nehéz helyzetbe került hévízi családok megsegítésére, a másik pedig az állatmenhelyek támogatása.

KERUB: Mik a távlati, jövőbeni tervek a Beamesék kapcsán?

Bea: Nagyon szeretném jobban beleásni magam a betegséggel vagy netán fogyatékossal élő gyermekek lelkivilágába. Szeretnék olyan könyvet írni, amin keresztül jobban megérthetjük az ő mindennapjaikat és nem csak fizikai értelemben tudjuk őket közelebb érezni magunkhoz, hanem lelkileg is. Olyan könyvet szeretnék, ahol a betegségben szenvedő gyermek lelki támaszt, segítséget kap a gyógyulásához, a meséken keresztül. Ehhez mélyen bele kell ásni magam a pszichológia tudományába. Nagy álmom, hogy a meséket, a témában érintett gyerekek illusztrálják majd.

 

Beamesék weboldala

Beamesék a facebookon

 

Nagyon sok örömet kívánunk Beának a további mesék megírásában, bízunk a Balatoni Vakáció mihamarabbi folytatásában!