Nem is olyan régen, május végén beszélgettünk utoljára Joó Zoltánnal, a keszthelyi John’s Pub vezetőjével. Az akkori interjú folytatásaként szeretnénk nektek beszámolni arról, hogy mit is jelent a megújulás képessége és fontossága, a mai zűrzavaros világban? Mit jelent a kifejezés, hogy „előre menekülés”, milyen távlatokat nyithat egy új generációs food truck és miért fontos, hogy próbálkozzunk, új utakat keressünk és tudjunk sikereket megélni a mostani nehéz helyzetben is?

 

KERUB: Majdnem napra pontosan két hónapja, ugyanitt ültünk és beszélgettünk az újrakezdésről. Akkor megígérted az Olvasóknak, hogy beszámolsz az új food truckodról és azokról távlatokról, amiket egy ilyen modern, trendi gasztroeszköz nyitni tud? Sikerült, amit elterveztél?

ZOLI: Azt gondolom, jó úton haladok. Márciusban vásároltam ezt a nagyon modern, új generációs food truck-ot Lengyelországban. A Nyugat-Balatoni térségben teljesen egyedülálló, sőt az országban is csak néhány darab van belőle. Nem is food truck-nak hívnám már, hiszen ez egy mindennel felszerelt mobil álomkonyha, a mobil gasztronómia jelenlegi csúcsa. Már akkor tudtam és éreztem, hogy ennek a csodának a megvásárlásával és elindításával egy igazi álmom válik valóra, hiszen felsorolhatatlan mennyi lehetőségeket rejt magában. Én ezekkel az álmokkal és a másik két egységemmel (Sekler Cake és First Craft Beer truck) elindultam itt a környéken és kerestem az álmaim helyszínét. Szerettem volna létrehozni egy olyan helyet, ahol a minőségi vendéglátás van főszerepben és ami összehozhatja a térség vendéglátósait is. Nekem vannak még ilyen „elvadult” álmaim, ahol a vendéglátósok vállvetve összefognak és közösen mutatják meg egy térség színes gasztronómia kínálatát. De sajnos hamar rá kellett jönnöm, hogy az én lelkesedésem egyedül kevés ehhez. Ezért megint úgy döntöttem, hogy előre menekülök és nem várok a kitelepülési lehetőségekre, hanem létrehozom a saját magam helyét, ahol mindig megtalálhatóak vagyunk és a magunk útját járhatjuk. Ekkor jött az életembe egy kivételes lehetőség. Hiszek az élet rendezőelvében, úgy gondolom, ha szívvel-lélekkel küzd valaki, az élet mindig a megfelelő időben a megfelelő lehetőséget hozza be. Nekem volt egy álmom, megvolt hozzá minden hátterem, de a hely hiányzott hozzá. Végül egy barátomon keresztül érkezett meg hozzám a várva várt lehetőség Szigligetről, a Várkávézó és a Templom szomszédságában lévő régi Várkert Vendéglő és tulajdonosának személyében.

 

 

KERUB: Ha jól értem, a te koncepciód valahol a budapesti romkocsmák mintájára, egy prémium street food jellegű gasztroudvar létrehozása volt. Ez találkozott jó időben a Várkert Vendéglő tulajdonosának elképzeléseivel?

ZOLI: Pontosan. Nagy reményekkel indultam a megbeszélésekre és sikerült egy olyan kölcsönösen előnyös megállapodást kötnünk, ami szerintem hosszú távon is működőképes lesz. Annak a kerthelyiségnek varázsa van. Már a műemlék jellegű kapunál rengetegen megállnak, bent pedig a nádtetős létesítmények és a régi fák árnyéka, igazi autentikus helyet biztosít, háttérben a Szigligeti Vár panorámájával. Nem véletlenül mondta azt a Magna Cum Laude énekese, Mező Misi is a koncert után, hogy ez a hely maga a csoda. Minden benne van a múltból és most már a jelenből is. Törekedtünk rá, hogy ne egy tájidegen környezetet hozzunk létre, de mégis megidézzük a modern, trendi budapesti romkocsmák/romkertek hangulatát. Törekedtünk arra is, hogy ne veszítsük el Szigliget egyediségét, varázsát sem. Ezért is dominál a Balaton kékje a dekorációnkban, ezért választottuk a bazalt zúzalékot a terület lefedésére és ezért van étlapon egy kifejezetten ide megálmodott burger is, melyben a balatoni fogas a főszereplő. De ide sorolnám a környékbeli minőségi borokat, a kézműves söröket vagy a Laposa pezsgőt is. Nagyon figyeltünk rá, hogy olyan termékeket kínáljunk, ami nem üti a szomszédaink kínálatát, hiszen célunk nem a versengés hanem egymás kiegészítése, jó kapcsolatok ápolása. Szigliget gasztronómiája évek óta komoly fejlődésben van, a Vitorlás Étteremmel a Villa Kabalával, a Várkávézóval vagy éppen a legújabb színfolttal, a Kisbolttal. Mi is ebben szeretnénk erősíteni a települést, tapasztalatunkkal, gasztronómiai és vendéglátó tudásunkkal.

 

 

KERUB: Egy igazán trendi és nagyon jó hangulatú helyet sikerült összehoznotok, ezt mindenki láthatja, aki megfordul a Gasztroplaccon. És mindezt hihetetlen rövid idő alatt. Konkrétan egy hét állt rendelkezésetekre. Hogy sikerült ez a lehetetlen küldetés?

ZOLI: Ez mind a pubnak köszönhető. Az elmúlt évek során ott tettem szert olyan emberi és szakmai kapcsolatokra, ami lehetővé tette, hogy ez a projekt így, ennyi idő alatt megvalósuljon. A várban számos koncert volt idén nyárra leszerződtetve, de a felújítás kissé elhúzódott. Így a tervezett koncertek, a Gasztroplacc udvarban lesznek megtartva. És valóban egy hét állt rendelkezésünkre, hogy egy évek óta nem használt területből, egy 500 főt befogadó koncert helyszínt alakítsunk ki. Rengeteget köszönhetek a pubból megismert barátoknak, ismerősöknek, a pubban jelenleg dolgozóknak és a családomnak. Nélkülük nem sikerülhetett volna. Volt, aki hétvégén jött dolgozni, amikor pihenhetett volna, volt, aki munkákat szervezett át, hogy ideérjen. Ezek az emberi kapcsolatok azok, amik mindig segítettek az utamon és nagyon hálás vagyok értük. Ezt az áldozatos munkát szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített, támogatott, a július 24-én, péntekre tervezet megnyitó partyval. Ez a nap köszönet nekik, ugyanakkor a Szigligeti Gasztroplacc Grand Opening party-ja is egyben, ahova mindenkit szeretettel várunk, aki szeretné megismerni a varázslatos kis ligetünket, megkóstolni különleges street food ételeinket és minőségi italainkat.

A kezdetek, az átalakítások előtt

A vendégtér, az átalakítások után

 

KERUB: Mik a jövőbeni tervek?

ZOLI: Az idei szezonban minden kapacitásunkat lekötöttük, így nem fogunk tudni semmilyen más helyszínen megjelenni. Szeretettel várunk mindenkit Szigligeten, a mi kis ligetünkben, ahol karnyújtásnyira vannak a minőségi kikapcsolódás hozzávalói. A minőségi street food ételek, kézműves sörök, a környék legjobb borai, válogatott buborékos italok és faszénen sütött kürtőskalács különlegességek. A szerdától vasárnapig tartó nyitva tartásunkon,   a színvonalas koncertjeink mellett, készülünk saját, kisebb programokkal is. A Várudvar – Gasztroplacc Szigliget facebook oldalunkon mindenről időben értesítjük az érdeklődőket. És ígérem, hogy a Gasztroplacc médiatámogatójának, a Kerubnak is beszámolok mindenről.

 

Magna Cum Laude akusztikus koncert pillanatképe

Mi itt, a szerkesztőségben, szívből ajánljuk mindenkinek a Gasztroplacc Szigligetet, nem csak egy családi nap eltöltéséhez, hanem céges rendezvények, nagyobb családi események vagy a templom közelsége miatt, akár vagány esküvők helyszínének is.

 

VÁRUDVAR – GASZTROPLACC SZIGLIGET

Szigliget, Kisfaludy u. 30.

06 30 237 9025

gasztroplaccszigliget@gmail.com