Ha Keszthely, akkor John’s Pub. A környéken mindenkinek van minimum egy jó sztorija vagy egy felejthetetlen emléke a pubos kajákról, a pubos bulikról. Olyan kultikus hely ez, amit egy környékbelinek sem kell bemutatni, egyszerűen ismerik és kész. Van, akinek itt kezdődött egy-egy bulizós este, de vannak olyanok is, akiknek bizony itt is ért véget. Egy biztos: gasztronómia és szórakozás terén is megkerülhetetlen találkozási pont. A két hónapos kényszerszünet után, az élet kezd visszatérni városunkba és a Nyugat-Balatoni térségbe. Ennek apropóján beszélgettünk Joó Zoltánnal, a John’s Pub vezetőjével: múltról, jelenről, jövőről, az értékek és a megújulás fontosságáról – nem csak vendéglátós szemszögből.

 

KERUB: Két hónap kényszerszünet után itt ülhetünk a teraszon vagy akár be is mehetnénk végre, ami nagyon jó érzés.

ZOLI: Igen, már nagyon vártuk mi is és a törzsvendégeink is ezt a lehetőséget.

 

KERUB: Mesélnél egy kicsit a kezdetekről, Zoli? Mikor kerültél a pub életébe, mint üzemeltető?

ZOLI: Nagy reményekkel fogtam bele 2008 novemberében a vállalkozásba, ebben az évben vettem át Kántor Jánostól a pubot. Kezdetben mindössze négyen dolgoztunk, ketten a konyhán, ketten a vendégtérben, ez utóbbiból én voltam az egyik. Nagyon büszke vagyok rá, hogy az induló csapatom (Zölei László, Szőke Attila, Rezi Rozi) azóta is velem van és kitart mellettem. Nagy szó ez a mai világban, különösen a vendéglátás területén. Mára már ott tartunk, hogy 12 fő dolgozik nálam és 8 fő tanulót alkalmazok. Ez egy hosszú út volt, alulról indultunk és a sokéves kemény munka eredménye az, ahová mára eljutottunk. Azért is beszélek többes számban, mert ez nem az én egyedüli érdemem, hanem a teljes csapaté. Talán közhelyesen hangzik, de a siker kulcsa egy jó, elkötelezett csapat és idestova 11 év kitartás. Vannak olyan kollégák is, akikkel 3-4 éve hozott össze a sors (Böde Ádám,  Marton-Tamás Renáta) azóta ők is oszlopos és teljes értékű tagjai a pubnak. A csapatban mindenkinek a munkája nagyon fontos, az egész rendszerünk erre épül, ez a sikerünk záloga is. Így tudjuk az állandó, magas színvonalat nyújtani egy családias, baráti légkörben. Engem személy szerint nagyon jó érzéssel tölt el, hogy sok törzsvendégünk van, olyanok akik hosszú évek óta visszajárnak, ragaszkodnak a pub értékeihez, atmoszférájához. De akik rövid időre térnek csak haza, régi barátok, családtagok, közülük is sokan újra betérnek hozzánk és természetesen Zölei Laci köszönti őket az asztalnál. Ilyenkor tudom, hogy jó úton járunk és jól csináljuk a dolgunkat.

KERUB: Ebben mi is csak megerősíteni tudunk titeket, mi is szeretünk ide járni. Ha sorra kellene vennünk a pub korszakait, melyek voltak a legfontosabb lépcsőfokok, mérföldkövek az idáig vezető úton?

ZOLI: A pub egy nagy közösségi hely, ahol mindenki megtalálta és megtalálja a helyét. Ez talán annak köszönhető, hogy jól fogtunk meg egy-egy aktuális „divat” hullámot, úgy is mondhatnám, hogy mindig pubossá tudtuk tenni az aktuális trendeket. Nem mindig egy dologra fókuszáltunk, igyekeztünk mindig több lábon állni. De igazad van, voltak olyan korszakok, amik tagadhatatlanul mérföldkövek. Az első pár évben még csak este voltunk nyitva és főként a bulikhoz, az éjszakai élethez kötődött a pub neve. Ezt követően váltottunk már napközbeni nyitva tartásra is, bevezettük a déli menü rendszert, gondolva a környéken dolgozókra. Minden új dolognál azt éreztem, hogy tovább kell lépnem, ha az már beépült a pub életébe. Mindig nyitott voltam az új trendekre, figyeltem a világ változását az utazásaim során és igyekeztem felhasználni a látottakat. Ahogy én változtam, úgy változott a pub is. Ha jobban belegondolok, igazi szimbiózisban vagyunk.

 

KERUB: A gasztronómiai újítások is így jöttek?

ZOLI: Őszintén szólva, az leginkább Bezerics Daninak köszönhető. Ő volt a környéken az első, aki elkezdte megreformálni a gasztronómiát és új felfogásban nyúlt a régi receptekhez. Tudtam ha nem akarunk lemaradni nekünk is nyitnunk kell új irányokba. Az első ilyen volt a konyhatechnológiai eljárás teljes megreformálása, ami akkor a BBQ-t jelentette. Rengeteget tanultunk Adorjányi Máriusztól, a magyar BBQ alapító atyjától, a BBQ Pit Box forgalmazójától. Elnökségi tagja lettem a Magyar BBQ Szövetségnek is, de a pub étlapját mégsem formáltuk át teljes egészében: a füstös íz csupán színesíti a kínálatunkat. Ugyanakkor a BBQ vonal magával hozta a kerthelyiség megnagyobbítását, a “Mi kis kertünk” megszületését is. Egy fiatalos, egyedi, igényes kerthelyiséget álmodtam meg, amit úgy érzem, hogy sikerült is megteremtenünk. Ezért nagyon hálás vagyok Szalai Krisztiánnak, az SzKart-Festészet tulajdonosának.

ZOLI: Emellett szinte párhuzamosan jött a kürtőskalács, a Vitéz Kürtős is az életembe. Nagyon megtetszett az újfajta kivitelezés és látásmód, az eredeti erdélyi, faszénen sütött kürtőskalács. Elindítottam ezt az üzletágat, amellyel a rendezvények mellett a Hévízi Termelői Piacon állandó jelleggel is jelen vagyunk. Nagyon büszke vagyok rá, hogy mind a mai napig nagy népszerűségnek örvend. De meg kell említenem az italkínálatunk széles palettáját is. Zölei Laci kiváló, mestervizsgával rendelkező  bartender, ami garancia a mindig hibátlan, magas minőségű koktélok kínálatára. Figyelünk a borkínálatunkra is, keressük az újdonságokat, a préimum környékbeli borokat.  Italok tekintetében mégis a First Craft Beer – kisüzemi magyar sörfőzde – a hozzám legközelebb álló, hiszen ez a márka hozta el az életembe a food truck vonalat. Az ő termékeikkel kezdtünk el Food Truck Show-ra járni, és kaptam mélyebb betekintést a budapesti fesztiválok világába. Ha már itt tartunk nektek árulom el elsőként, hogy idén márciusban vásároltam még egy food truck-ot, ami várhatóan június végén érkezik meg Lengyelországból. Ez egy nagyon modern, új generációs food truck, ami által számos új lehetőség és irány fog megnyílni számomra. A megvásárlásával és elindításával egy igazi nagy álmom válik valóra, ígérem, hogy a részletekről majd be fogok számolni.

 

KERUB: Hogy érintett benneteket a koronavírus gazdaságilag? Sikerült többé-kevésbé nagy veszteségek nélkül átvészelnetek?

ZOLI: Nem volt könnyű nekünk sem. Mindenkinél lemondásokkal járt ez az időszak – nálunk is –  és még közel sem jöttünk egyenesbe. De előre tekintünk és pozitívak vagyunk. Hiszem, hogy azok tudnak hamar talpra állni, akik keresik a lehetőségeket és kitartóak. Talán azért nem is rázott meg alapjaiban minket a most kialakult válság, mert pontosan láttuk, hogy szinte előről kell kezdenünk mindent. De ha egyszer már sikerült 2008-ban, akkor tudtuk, hogy most is sikerülni fog. Ezt a magabiztosságot, ezt a luxust, tényleg csak az engedheti meg magának, akinek ilyen régi és összetartó csapata van. Nekem szerencsém van. Nem is hagytunk magára senkit ebben a helyzetben sem. Nem váltunk meg egy munkatársunktól sem, mi inkább a feladatokat kerestük a kényszerpihenő alatt. Festettünk, új dekorációt készítettünk, átrendeztük a konyhát, webshopot hoztunk létre és május 1-től elindítottuk a házhoz szállítás szolgáltatásunkat is. Fogalmazhatnék úgy is, hogy előre menekültünk. Nem is tehettünk volna másként, hiszen aki ismer, az pontosan tudja, hogy én nem tudok tétlenül ülni, várva a körülmények jobbra fordulását. Állandóan jár az agyam, keresem az új utakat. Most is így volt ez.

 

KERUB: Volt-e bármi tanulság, tapasztalat amit ebből a válságból levontatok, amit megfogadtatok hogy mostantól másként csináltok?

ZOLI: Számomra két nagy tanulsága volt ennek a 2 hónapnak. Az egyik, hogy rendszerezettebben kell működnünk. Volt idő átgondolni, hogy miben vagyunk jók, miért szeretnek hozzánk járni a vendégek és ezt az oldalt kell még jobban kidomborítani, megerősíteni. A másik pedig, az összefogás ereje. Ahogy a mi kis csapatunk példája is jól mutatja: csak így lehet túlélni. Mindig is jó kapcsolatot ápoltam a szűkebb- és tágabb környezetemben élő vendéglátósokkal, ez még inkább felerősödött a pihenőidő alatt. Még inkább azt gondolom egy ilyen időszak után, hogy együtt erősebbek vagyunk. Ezért is adtam be a jelentkezésem a Balatoni Körhöz. Badacsonyiként ez persze a szívügyem is, de nagyon tisztelem a munkát és az összetartozást, amit ők képviselnek.

KERUB: Mik a jövőbeni terveitek? Hogyan tovább?

ZOLI: Továbbra is nagy lendülettel és újult erővel megyünk előre. Kialakítottunk egy BBQ és burger étlapot, a standard étel kínálatunk mellett. Hétvégenként más-más tematika mentén kínálunk izgalmas ételeket, ételkombinációkat.

Idén is megnyitjuk jelképesen a nyári szezont a Mi kis kertünkben, ezúttal a pünkösdi hétvégén. Sok mindennel készülünk: BBQ ételek és különleges burgerek lesznek terítéken, de partner vállalkozások is bemutatják újdonságaikat: a Wine Direct prosecco-val, franciacorta-val és cava-val készül; a First Craft Beer egy frissen főzött IPA sört mutat be; a Spájz szörp újdonságai is itt lesznek. De bemutatkozik Keszthelyen elsőként a Balaton Gin is, Zölei Laci pedig szuper gin alapú koktélokat készít a vendégeknek. Bízom benne, hogy az idő is kegyes lesz hozzánk, mi már nagyon készülünk és természetesen a megfelelő óvintézkedések mellett várjuk a vendégeket.

 

SAVE THE DATE: 2020. május 29-30. (péntek és szombat) 18:00 óra, Johns Pub – Mi kis kertünk nyárnyitó rendezvény, sok meglepetéssel, jó ételekkel, italokkal és laza hangulattal.

Asztalfoglalás szükséges: 06-30-360-90-15 vagy johnspubservice@gmail.com

Mi a KERUB szerkesztőségből biztosan ott leszünk, tartsatok velünk!