A koronavírus óriási pánikot váltott ki világszerte, nincs nap koronavírusos hír nélkül. Az emberek sok helyen kiürítették a boltok tartós élelmiszer polcait. Bespájzoltak például lisztből is, ami a szívünkhöz közel álló zalai konyha ikonikus és méltán közkedvelt ételeinek is elengedhetetlen alapanyaga. Szakemberek azt jósolják – ahogy anno a SARS vírus – a koronavírus is padlót fog a nyári nagy melegben és eltűnik.

Szeretnénk azoknak a lisztfelhalmozóknak előre is segíteni, akik nem tudják mit kezdjenek az óriási készletükkel és azt sem akarják, hogy molylepkék hadai lakmározzanak belőle.

Vegyék elő a lisztet és készítsék el belőle a legfinomabb zalai ételt, a DÖDÖLLÉT! Abból baj nem lehet!

Íme egy autentikus, klasszikus dödöllerecept Zalából. A mi kipróbált, szerkesztőségi kedvenc receptünk.

        

 

ZALAI DÖDÖLLE, AHOGY NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTÉK

Hozzávalók:

80 dkg lisztes, szétfővős burgonya

30 dkg liszt
6 dkg sertészsír
2 fej vöröshagyma
sok tejföl

Elkésztés menete:

 1. Meghámozzuk, megmossuk a burgonyát, majd kockára vágjuk. Nagyobb fazékban annyi vízzel tesszük fel főni, ami éppen ellepi. Sóval ízesítjük.
 2. A megfőzött burgonyát a saját főzőlevében burgonyatörővel pépesre törjük.
 3. Alacsony hőfokon fokozatos keverés mellet hozzáadagoljuk a lisztet úgy, hogy egy erős fakanállal folyamatosan keverjük, amíg a lisztet a burgonya fel nem veszi. Ha tészta állagú kezd lenni és elválik az edény falától akkor célba értünk. Ekkor félrerakjuk pihenni, jöhet a hagyma.
 4. A vékony csíkokra felvágott hagymát sertészsírban aranysárgára pirítjuk. A hagymát kivesszük félrerakjuk.
 5. Egy kanalat az elkészült hagyma zsírjába folyamatosan mártogatva beleszaggatjuk a dödöllét a serpenyőbe. Magas hőfokon a dödölle mindkét oldalát megpirítjuk. A pirítás közvetlen befejezése előtt hozzáadjuk a lepirított vöröshagymát a serpenyőbe, 30-45 másodperc múlva kész a dödölle.
 6. Tányér közepén tálaljuk, sok-sok tejföllel.

Tippek a jó dödölléhez:

 • Csak jó minőségű, lisztes, szétfővős burgonyát használjunk. Jó dödölle csak jó alapanyagból készíthető!!!
 • Nagyanyáink szerint a dödöllét a kis lángon a liszttel addig kell kevergetni, amíg el nem kezd izzadni a padlás! Vagyis amikor megjelennek az első izzadságcseppek a homlokunkon, akkor tudjuk hogy kész a dödölle.
 • Soha semmilyen körülmények között ne használjunk növényi zsiradékot! Csak és kizárólag disznózsírt/mangalicazsírt!
 • A dödöllét mindig felforrósított zsírba kezdjük el sütni.
 • A liszt adagolásánál soha ne vegyük le a tűzről az edényt! A kevergetés közben a liszt is kap egy hőkezelést, nem marad nyers, ez elengedhetetlen a finom dödölléhez!
 • Minimum 20%-os tejfölt használjunk!