Egy új, a családok számára kifejlesztett országos önvédelmi program indul hamarosan, amelynek fókuszcsoportos kutatási programjába az Illyés Gyula Általános Iskola 15 diákja is bekapcsolódott. A kutatás elsődleges célja kideríteni, hogy melyik közösségi oldalakon, hogyan ismerkednek a gyerekek, illetve milyen módon használják azokat. Hogyan zajlik az egymás közötti kommunikáció, új embereket hogyan ismernek meg, a virtuális ismeretségből hogyan lesz találkozó a valós életben. A kutatás közben pedig hatékony önvédelmi oktatást kapnak a gyerekek, fizikai és mentális oldalról is.

“Mi megtanítjuk a gyerekeknek a fizikai és mentális védekezés alapjait, cserében ők pedig betekintést adnak nekünk a legkedveltebb közösségi média csatornáik használatába, az ottani közösségek kiépülésének sajátosságaiba, vagyis a potenciális veszélyekbe. Mi is tanulunk tőlük. Ezeket az információkat, illetve a BRFK internetes bűnözési statisztikáit alapul véve és ötvözve a speciális oktatási módszertanunkkal tavaszra e-learning alapú, vagyis a neten keresztül elvégezhető tréninget kínálunk a gyerekeknek a biztonságosabb közösségi média használathoz.” – mondta el Pöltl Ákos a program kitalálója és szakmai vezetője.

A most pénteken lezajlott szeminárium egyfajta előkészítése volt a tényleges 3-4 alkalomra tervezett sorozatnak és a Kossuth Rádió ellátogatott Hévízre, hogy egy összeállítást készítsen az október 25-i, Napközben című műsorban, ahol élőben beszélgettek a programról Pöltl Ákossal.

A programba hamarosan bekapcsolódik 2 budapesti általános iskola is, így a teljes fókuszcsoportos kutatásban 45-50 felsős diák fog résztvenni.

A Kossuth Rádió műsora a LINKRE kattintva, 10:34-től visszahallgatható.

Az október 24-i bevezető szeminárium képei az alábbi galériában tekinthetők meg: