Spórás Szabina és Barna Krisztián hosszú utat járt be, mire közös otthonra találtak Hévízen. Éveket töltöttek külföldön, kipróbálták magukat többféle szakmában, amit mind sikerre vittek. Szabina soha nem szakadt el teljesen a szülővárosától, akármerre sodorta az élet, mindig hazajárt édesanyjához és barátaihoz. Szabina külföldi munkájának és Krisztián autó őrületének köszönhetik megismerkedésüket és szerelmüket, amit nem sokkal később összeköltözés és egy közös gyermek koronázott meg. Hévízen megnyitották StanceKraft és Szakálltanya vállalkozásukat, mely több fronton is újdonságot hoz a város életébe. Egyrészt mert Krisztiánnak óriási követő bázisa van, a StanceKraft mára már egy márkává nőtte ki magát, ahol az egyediség és a kreativitás köszön vissza minden munkából. Másrészt pedig Szabina a környék első női borbélya.

 

KERUB: Szabina mindig is egyértelmű volt számodra, hogy a külföldi munka csak egy állomás az életedben és egy szép napon hazaköltözöl majd?

Szabina: Én ezt nem igazán így terveztem. Mikor Krisztiánnal összeköltöztünk, akkor Ausztriában laktunk. Én nem terveztem hazajönni, jól éreztem magam kint, el tudtam képzelni az életünket ott. De Krisztián unszolására mégis visszaköltöztünk Magyarországra, amiért azóta is nagyon hálás vagyok neki. Magamtól nem valószínű, hogy jöttem volna, de nagyon jó döntésnek bizonyult. Először Zalaegerszegre költöztünk, de sokat jártunk haza Hévízre anyáékhoz is. Tavaly pünkösdkor, egy séta alkalmával döntöttük el, hogy itt Hévízen építjük fel a saját otthonunkat. Itt nem kell autóba ülni ha el szeretnék jutni a városközpontba, vagy éppen a postára. Majd a gyerekeink is könnyedén bicajozhatnak az iskolába. Minden közel van. Én itt nőttem fel, ezeken az utcákon jártam gyerekként is, ugyanezt a nyugalmat és biztonságot szeretném a saját gyerekeinknek is.

Krisztián: Én is jól emlékszem erre a tavalyi pünkösdi sétára. Akkor már kerestük a helyet, ami az otthonunk lesz és szinte egyszerre kérdeztük egymástól, hogy mi lenne, ha ez lenne az a város. Én is nagyon szeretek itt élni, örülök, hogy így döntöttünk.

KERUB: Hévíz nem csak az otthont hozta el számotokra, hanem igazán előremutató, trendi vállalkozásokba vágtatok bele, ami kétség kívül új színfoltot hoz a város életébe. Tele vagytok tervekkel. Hogyan kezdődött ez az egész? Mióta tart a rajongásod az autók iránt, Krisztián? Beszéljetek kicsit ezekről.

Krisztián: Gyerekkoromból eredezik az autók iránti szerelem, azon belül is nagy BMW rajongó vagyok. A szüleim elváltak gyerekkoromban és édesapám Németországban élt, Berlinben. Sok időt töltöttem nála nyaranta, ahol nagyon jól megtanultam a nyelvet és Apukámnak volt egy BMW-je. Talán itt kezdődött minden, ami a mostani életemet is meghatározza. Nem indult egyből hivatásnak az autókkal való foglalkozás nálam. Először csak a szerelem volt, aztán hobby lett belőle, majd ezt követően hivatás. Jó pár sikeres év van mögöttem autóépítés kapcsán. Rengeteg autó megfordult a kezeim között és egyik siker jött a másik után. Kimagasló eredményeink vannak az autó tunningban is, minden évben saját standunk van az AMTS-n. Ez Magyarország legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye ezért ez nagy megtiszteltetés és elismerés a mi szakmánkban.

3 éve működik a StanceKraft formáció, amit én hoztam létre és a mai napig én csinálok. StanceKraft, minden ami autó. Ez a mottónk is. Saját tervek alapján építünk át autókat, autó tunninggal (más cégekkel együtt működve) és autó kozmetikával foglalkozunk.

Krisztián szerényen nyilatkozik sikereiről. De elég csak szétnézi a StanceKraft Facebook-, Instagram oldalán vagy YouTube csatornáján, 10 ezer feletti követő bázisa rajong a munkájáért, egész csapatokat tud megmozdítani egy-egy rendezvény kapcsán. Saját fotós és videós csapattal dolgozik, ami még jobban kiemeli maximalizmusukat más cégek közül. Az olvasók közt is biztosan vannak, akik találkoztak már a StanceKraft névvel, ugyanis nemzetközi sikereik is vannak már. Volt olyan átépített autó, amelyet VIP vendégként számos nemzetközi eseményre meghívtak, kiállítottak és díjaztak is.

Krisztián: A hévízi telephelyünk az Ady utca 28 szám alatt készült el. Sok-sok munka eredményeként nyerte el mostani formáját, bár közel sem értünk még a végére. Megnyitottuk az autókozmetikát , amit egyelőre ketten csinálunk Martin kollégámmal, valamint menyasszonyom Szabina a Barber Shopot . Sokan tévhitben élnek azzal kapcsolatban, hogy mi a különbség egy autómosó és egy autókozmetika között. Az autómosókban általában 20-30 perc alatt végeznek egy autó mosásával, vagy a tulajdonos elviszi egy kézi mosóba, egy benzinkúthoz a járművét, ahol sok vízzel és nem kimondottan megfelelő vegyszerekkel, mosószerrel tisztítja meg az autóját.

Az autókozmetikában ezzel ellentétben minimum 1,5 óra egy tisztítás. Lágyított vízből átalakított gőzzel és nem vízzel dolgozunk, ami nemcsak abban segít, hogy az autó tiszta legyen, hanem a kórokozók 90%-át is elpusztítja a beltérben is. Nem beszélve arról, hogy a vizet sem pazaroljuk és így a környezetet is kíméljük, óvjuk, ami számunkra fontos tényező! Míg egy autómosóban, kézi mosóban akár 40-70 liter víz is elfolyik feleslegesen egy-egy mosáskor (20-30 perc), addig nálunk 4-5 liter maximum. Az autómosókban nagy átlagban nem PH semleges tisztító termékekkel dolgoznak, így hiába látszik fényesnek elsőre az autó amikor elkészül, hosszú távon lemattul, vagyis elveszti fényét. A gépi autómosók huzamos használata pedig összekarcolja a fényezést.

Mi nem csak autókozmetika, hanem Detailing studió is vagyunk. Ez azt jelenti, hogy környezetbarát technológiával és a legalaposabb tisztítással állunk a vendégek rendelkezésére, PH semleges,prémium termékekkel. 1,5 órától egészen 1 hétre is kiterjedhet a tisztítás időtartama. Különböző kezeléseket is végzünk az autókon, mint például: kerámia- és nano technológiás bevonat, melyek előkészítése,elkészítése és elvégzése időigényes feladat.

Alapvetően 4 ápolási csomagot állítottunk össze kezdéskor, melyekről minden információt megtalálnak az olvasók a Facebook oldalunkon, a szolgáltatás menüpont alatt.  6.000 Ft-tól már elérhető az alapcsomagunk, de a 4 csomagon felül eladásra is készítünk fel autókat.

Amikor hozzánk megérkezik valaki, akkor először egy ingyenes tanácsadást kap, hiszen nem a kizsákmányolásról szól ez a vállalkozás. Ha úgy látjuk, hogy elég rá egy közepes csomag, nem fogom a legdrágább csomagot ajánlani. A tulajdonossal közösen választjuk ki az autó számára leghatékonyabb megoldást. A munka végén pedig a speciális fényekkel ellátott BlackBoxban kerül átadásra az autó, ami a legapróbb foltokat és az esetlegesen megmaradt hibákat is észrevehetővé teszi. Itt közösen átnézzük a tulajdonossal az autóját, és ha esetleg egy alap csomag után van javaslatunk arra, hogy a továbbiakban milyen beavatkozás szükséges egy jobb állagmegőrzéshez azt elmondjuk neki. Ezáltal segítjük őt abban, hogy tudatosan, tevőlegesen meg tudja tartani az autója gyári állapotát. Mindig azt szoktam mondani minden kedves ügyfelünknek, hogy akkor kell elkezdeni valamit megfelelően tisztítani, takarítani amikor jó az alap állapot. Ha nem figyelünk oda, akkor később nehezebb ezeket javítani és lényegesen költségesebb is.

Hozom-viszem szolgáltatással is segítjük a tulajdonosokat, egyelőre csak Hévízen.

Bejelentkezni telefonon vagy facebookon lehet, de a jövőben applikációt is tervezünk. Nem vállalunk be sok autót egy napra, mert a mennyiség nem mehet a minőség rovására. Éppen ezért célszerű 1 héttel előre tervezni annak, aki minket választ. Nagyon örülök neki, hogy ennyien kerestek már minket a próba időszak alatt is, rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk. Én soha nem teszek különbséget egy 1 millió forintos vagy egy 35 milliós autó között. Minden autó ugyanazt a törődést kapja. Igazán nagy kihívást nekünk – akármilyen meglepő is – egy 20 éves, elszennyeződött, mindennapos használatban lévő, nagycsaládos autó jelenti. Ebből lehet igazán nagyot kihozni, volt már rá példa, hogy átadásnál az ügyfél megkérdezte, hogy ez valóban az ő autója lenne? Minket motiválnak a kihívások, itt tudjuk igazán megmutatni, mire vagyunk képesek.

KERUB: Krisztián téged hallgatni is élmény, amilyen szeretettel és odaadással beszélsz az autók ápolásáról és a környezettudatos hozzáállásról. Merre tovább? Mik a tervek a jövőre nézve?
Krisztián: Jövő hónaptól érkezik hozzánk egy speciális, bio tisztítógép, ami sokkal hatékonyabban tisztít, mint az ózon, a kórokozók 99%-át elpusztítja.

Számomra nagyon fontos, ha valaki ránk bízza az autóját, akkor az eredmény ne csak látványos legyen, de minél tovább is tartson. Mindemellett egy habágyús mosót is tervezünk, ha megkapjuk a kivitelezési terveket, és egy külön polírozó részt is szeretnénk kialakítani. Természetesen a rendezvények sem maradnak majd el, kövessetek minket facebook-on, ott első kézből értesülhettek mindenről.

A hivatalos megnyitó után, szeretnénk kedvezni a hévízi lakosoknak. Állandó kedvezményt fogunk biztosítani azoknak, akik hévízi lakcím kártyával rendelkeznek, ezzel is kifejezve az összetartozásunkat, hiszen már nekünk is ez az otthonunk.

KERUB: Szabina, te hogy találtad meg a helyed ebben az autós világban?

Szabina: Meglepő talán sokaknak, de úgy érzem, hogy most értem oda, ahol lennem kell. Elég régen elvesztettem a helyes utat, konkrétan 14 évesen, amikor a táncos pályafutásomat feladva, egy nem nekem való pályára kerültem. Elvégeztem  a ruhaipari technikumot, amit édesanyám jó szándékkal javasolt – egy biztos megélhetés reményében – de nagyon hamar kiderült, hogy nem ez való nekem. Sportedzői tanfolyamot végeztem, aztán egy kéz- és lábápoló szakmát, belekerültem hosszú évekre a vendéglátásba, egyszóval kerestem a helyemet. Mindig is irigyeltem azokat, akiknek hobbijuk a szakmájuk, és azt örömmel csinálják. Krisztián megismerése után jöttem rá valójában arra, hogy nem a saját álmaimat követem. A szép autókat mindig is szerettem, de ő fertőzött meg igazán, hiszen sok hétvégi programon vettünk részt közösen, sok autóstalálkozón. Miután látta rajtam, hogy nem találom a helyem,  megkérdezte tőlem, hogy mi tenne boldoggá? Azt válaszoltam, hogy a családalapításon túl nagyon tetszik az öcsém (Kása András) szakmája és bármilyen hihetetlenül hangzik, borbély szeretnék lenni. Tudok alkotni, imádom, hogy a kezem alatt szinte egy teljesen más arc születik. A szépen ápolt szakállnál szerintem nincsen gyönyörűbb. Szeretem, ha hosszú és fazon nélküli szakállal érkeznek hozzám, mert meg tudom mutatni, hogy megfelelő fazonra vágással és professzionális ápoló termékekkel milyen csoda varázsolható belőle.

Klasszikus borotvával dolgozom, cserélhető pengéjűvel. Nemcsak a szakáll esetén használom a borotvát, hanem a haj esetén is. A szolgáltatásaim közt az orr-, a fül szőrzet eltávolítása és a szemöldök igazítása, nyak kiborotválása is megtalálható. Tehát ez nem egy 10 perces hajvágás, hanem az egész arcot, a fejen található szőrzettel hozom egységbe. A vendég számára a legelőnyösebb módon. Minden esetben egy konzultációval kezdünk, ahol a vendég elmondja az elképzeléseit. Van, hogy nagyon jó ötletekkel érkeznek, de van olyan is, akit lebeszélek bizonyos fazonokról, mert számára nem lenne előnyös. Ilyenkor természetesen új formát ajánlok, amit a végén általában mindig örömmel fogadnak. Nagy meglepetés számomra, hogy a férfiak felkapták a borbélyhoz járást. Többen bátrak és bevállalósak, ki lehet élni a kreativitást egy-egy arcforma megtervezésénél.

De visszatérve a kérdésedre, hogy hogyan találtam meg a helyem a vállalkozásban, Krisztián ötlete volt, hogy olyan helyet nyissunk, ahol összeköthetjük a szolgáltatásokat, így született a Szakálltanya BarberShop. Amerikában ez nagyon népszerű modell és úgy éreztük, itthon is működhet. 90%-ban férfiak járnak autó kozmetikába, nagyon jó dolog, hogy amíg elkészül az autó, addig nagyjából egy szakáll és hajvágás is. Tehát egy időpont alatt, két szolgáltatást is igénybe lehet venni nálunk.

Szeretem ezt a szakmát és örülök, hogy belevágtam. Köszönöm öcsémnek Andrisnak, hogy átadta tudását, felkészített a vizsgákra és mindig jó tanácsokkal lát el. Mindig van mit tanulni, sosem lehet elégedetten hátradőlni, képezni kell magát az embernek folyamatosan. Én élvezem ezt és nyitottan állok minden újdonsághoz, amit ez a szakma ad és adhat.

Szabina és Krisztián elmondta azt is, hogy a családi háttér nélkül sohasem tudták volna mindezt összehozni. Szabina és Krisztián anyukája Éva, Irénke és a család  segítsége, támogatása nélkül nem ülnénk ma itt és nem beszélgetnénk jelenről és jövőről. Nagyon hálásak nekik és ezúton is köszönnek mindent, az ő sikerük a család sikere is egyben.

A Kerub csapata szívből gratulál ehhez az  előremutató, új és trendi vállalkozáshoz itt szülővárosunkban. Kitartást és sok sikert kívánunk Szabinának és Krisztiánnak!