Idén ősszel egy nagyszabású 8 órás SpinDay Maraton sportrendezvénynek ad helyszínt a Hévízi Tófürdő. A SpinDay Maraton a tófürdő medve napozóján kerül megrendezésre és 150-200 versenyzőt várnak a hévízi szervezők az ország legkülönbözőbb pontjairól. A rendezvény igazi különlegességét az adja, hogy a tófürdőn hasonló nagyszabású sportrendezvény még nem került eddig megrendezésre. A Hévízi-tó vízének gyógyító és rehabilitációs képessége világhírű, egy ilyen sportrendezvény pedig kitűnő lehetőség arra, hogy felhívjuk az emberek figyelmét az egészséges életmód, a sport és mozgás fontosságára, továbbá a különböző mozgásszervi problémák megelőzésének lehetőségeire. A KERUB minden egészséges életmódot népszerűsítő kezdeményezést támogat, különösen, ha tősgyökeres hévíziek a kezdeményezők és a helyszín a Hévízi Tófürdő.

Torsa Dani évek óta azért dolgozik, hogy a hévízi lakosokkal megismertesse és megszerettesse az egészségesebb, sportosabb életmódot. Óráin nem csak 25-65 év közötti felnőttek tekernek, népszerű a gyereknek tartott SpinRacing is, ahol a legfiatalabbak is megismerkedhetnek a sportos és energikus élet pozitív hatásaival. Dani hisz benne, hogy ha egy gyerek örömét leli a sportban, eredményeket tud felmutatni, akkor felnőtt korában is ezt az életmódot fogja folytatni, elősegítve talán egy egészségesebb és fittebb generáció létrejöttét.  A SpinDay Maraton apropóján, egy kávé mellett beszélgettünk Danival  SpinRacingről, egészséges életmódról, SpinDay Maratonról, Hévízről.

KERUB: Többgenerációs, tősgyökeres hévízi család lévén sokaknak nem kell téged bemutatnunk, mégis tekintsünk vissza kicsit az elmúlt évekre. Általános iskolába Hévízre jártál ezt tudjuk. Hogyan alakultak az ezt követő éveid? Melyek voltak életed fontosabb állomásai?

Dani: Az általános iskola elvégzését követően elkerültem Győrbe a bencés gimnáziumba, majd pedig a TF-re, Budapestre. Elvégeztem egy rekreáció és egészségfejlesztés BSC szakot. A tanulmányaimat követően Ausztriában próbáltam szerencsét, ott dolgoztam jó pár évet. A középiskolás kollégiumi évek alatt sajnos csak keveset tudtam hazajárni. Mivel hétközben kevesebb óránk volt, ezért szombaton is volt nálunk oktatás. Ezáltal persze több időm maradt sportra, szabadidőre, városban mászkálásra. A 6-8 hetente hazajárás azonban nem volt könnyű, nagy váltás volt nekem 14 évesen ez az életforma, eléggé megviselt. De nagyon jó baráti társaságom alakult ki Győrben, ezért szerettem ott lenni. A nyarakat viszont mindig itthon töltöttem, vízimentőként dolgoztam a keszthelyi öbölben, amikor pedig éppen szabadidőm volt, sokat összejártam az itteni barátaimmal. Legtöbbjükkel már óvodába is együtt jártunk: Rezes Zotya, Ács Attila, Baráth Gábor – hogy csak pár nevet említsek. A Kodály-Zrínyi-Attila utcai és az egregyi fiúkkal mai napig tart a barátság. Közülük is kevesen vannak itthon, de ha találkozunk, mindig ott folytatjuk a beszélgetést, ahol előzőleg abbahagytuk. Zsuzsival is ebben a hévízi csapatban találtunk egymásra és azóta is együtt vagyunk boldogságban. Szóval nagyon sok mindent köszönhetek Hévíznek, több szempontból is.

KERUB: Hogy kerültél a TF-re? Tudatos választás volt részedről?

Dani: Mindig is jó voltam a sportokban, Hévízen – édesapám nyomdokaiba lépve – fociztam is az utánpótlásban. Győr is a labdarúgáson keresztül jött az életembe. Akkoriban ott nagyon jó utánpótlás csapat volt, az első két évben aktívan rúgtam is a labdát. Ráadásul voltak Győrben ismerőseim is Hévízről, akik szintén abba az iskolába jártak: Vörös Norbi, Vörös Ákos. Nagyon beépültem az iskola sportéletébe, elkezdtek a foci mellett más sportok is komolyan érdekelni. Alapítottunk egy kézilabda és egy röplabda csapatot, volt kispályás foci csapatunk, gyakorlatilag mindenben benne voltam, ami testmozgással kapcsolatos volt. Már ekkor tudtam, hogy nekem a sport fogja meghatározni a továbbtanulásomat, így szinte eleve elrendelt volt a TF, mint továbblépés. Sokan mondták akkoriban, hogy a sportban nincs annyi lehetőség, válasszak valami biztosabb szakmát, de én pontosan tudtam mit akarok, nem hagytam magam lebeszélni.

KERUB: És milyen jó, hogy kitartottál, ma lehet, hogy nem beszélgetnénk itt. Ha egy mondatban kellene összefoglalni munkád, hitvallásod mi lenne az az egy mondat?

Dani: Az életminőség javítása a sport által – én így tudnám összefoglalni a munkám és a szenvedélyem lényegét egy mondatban. Rekreációs szakemberként léptem ki a főiskola kapuin, de emellett több másik szakmai képzést is elvégeztem, például a személyi edzőit. Több, mint öt évet töltöttem Budapesten. A TF után úgy alakult az életem, hogy kimentem Ausztriába dolgozni, mivel itthon nem igazán találtam a helyemet. Kalandvágy is volt bennem, motiváltak az ismerősök beszámolói és úgy éreztem, hogy ki kell próbálnom magam külföldön. Úszómester, majd vendéglátós lettem, összesen 4 évet töltöttem kint. A sport ott is megtalált, sokat fociztam helyi csapatokban. Kimondottan élveztem az ottani életet. Zsuzsi is kint volt akkoriban Erasmus ösztöndíjjal Grazban, úgyhogy minden afelé tendált, hogy kint maradok. Aztán az én életemben is jött egy időszak, amikor az értékrendem elkezdett megváltozni. A jól fizető munkahelyet kezdte felülírni a honvágy, hiányzott a családom ezért 2017-ben úgy döntöttem hazajövök. Sokat tanultam a kinti évek alatt, nevelt, formált az az időszak, de végül rájöttem, hogy a sok pénz nem az élet igazi értelme.

Itthon minden nap találkozhatom a családommal, nálunk mindenki itt él Hévízen: Apukám és Anyukám családja, a nagyszüleim, mindenki itt nőtt fel, mindannyian tősgyökeres  hévíziek. Azokon az utcákon járok, ahol gyerekként is, megismernek a boltban, kialakult a SpinRacinges csapattal egy jó kis közösség, ezek a dolgok nagyon fontosak számomra. Itt nem idegen vagyok, külföldön viszont akármennyire is úgy érzed beilleszkedtél, mindig csak kívülálló maradsz.

 

KERUB: Mesélj egy kicsit a SpinRacingről, a SpinRacinges csapatról.

Dani: A biciklizés mindig is az életem része volt. Akárhová kerültem, minden városban ott volt velem a bringám. Sőt Pesten egy ideig biciklis futárként is dolgoztam. Ausztriában rengeteget tekertem szabadidőmben. De Zsuzsival is egy bringa túrán kezdődött a kapcsolatunk, mostanra pedig a munkám is a biciklizés köré összpontosul. 1,5 éve kezdtem a spinning oktatást. Nagyon nagy szerepe van a sikerben Zsuzsinak, ez az indulástól kezdve egy közös projektünk.  Hamar összejött egy jó csapat, akikkel azóta is együtt tekerünk, ők a mostani törzsgárdánk. A SpinKlass jelenleg két helyszínen van jelen: Hévízen és Keszthelyen. Mindkét városban tartok órákat, Facebookon van egy zárt csoportunk, ahová minden érdeklődőt szeretettel várunk. Minden vasárnap kirakjuk oda az aktuális órarendet és ott lehet egyből az órákra is jelentkezni. Azt szoktam kérni, hogy az új vendégek jelöljenek meg ismerősnek facebookon és utána automatikusan berakjuk őket a zárt csoportba. Nagyon örülök neki, hogy rengeteg hévízi vendégem van. Folyamatosan fejlesztünk, nemrég például beruháztunk új biciklikre, hogy még színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani minden vendégünknek.

KERUB: Különleges esemény a SpinDay Maraton amit idén ősszel rendeztek. Ráadásul a Hévízi Tófürdőn, ami még különlegesebbé teszi, hiszen tudtommal még soha nem szerveztek ilyen jellegű sporteseményt a tófürdő napozóteraszán. Hogyan sikerült ezt összehozni?

Dani: Megkerestük a  Hévízi Tófürdő vezetőségét az ötletünkkel és úgy ítélték meg a sport, egészséges életmód egy olyan terület, amit ők is szívesen támogatnak. Ezúton is külön köszönet Horváth-Czene Alexandrának, aki felkarolta ez a kezdeményezést és segített abban hogy az ötlet valósággá válhasson. Mivel még Hévízen sem volt ilyen esemény, a helyszín pedig önmagában emeli az egész rendezvény rangját, nagy várakozással tekintünk 2019. szeptember 28-ra. A medve napozón fog tekerni mindenki, előre beállított ellenálláson, kilóméter órákkal felszerelt bringákon. 8 órásra tervezzük a versenyt, 150-200 főt várunk az ország minden pontjáról. A sikeres megrendezéshez persze elengedhetetlenek a szponzori támogatások, ki is dolgoztunk egy szponzori csomagot, ami nekünk finanszírozást, a támogatóknak pedig különleges, egyedi megjelenést biztosít. Ezúton is köszönjük, hogy segítetek ezt eljuttatni minden érdeklődőnek.

Egy nagyon jó hangulatú eseményt szeretnénk szervezni, ahol bárki, aki csak kedvet érez hozzá, elindulhat csapatban, letekerhet jó pár órát a fantasztikus hévízi tavon.

A KERUB, mint kiemelt médiapartner támogatja Daniék SpinDay Maratonját. Sok sikert kívánunk az eseményhez, melyről folyamatosan beszámolunk már a szervezés különböző szakaszaiban is.