A család, azon belül pedig gyerekeink biztonsága a legfontosabb. Meg akarjuk védeni őket a veszélyektől, óvni a meggondolatlan cselekedetektől, biztonságban szeretnénk őket tudni. Biztonságban felnevelni. Ugyanakkor ez nem könnyű feladat. A generációs különbségek az elmúlt 15-20 évben, az internet robbanásszerű elterjedésével mindennél élesebben jelentek meg a gyerek-szülő, de sokszor a gyerek-gyerek viszonyában is. Még kódjelekkel is elláttuk ezeket: X-Y-Z… generáció. Az internet előtti időszakban udvaron játszott, biciklizett, bandázott a gyerek, a lakhely fizikailag bekorlátozta a mozgásterét, ráadásul a szülő ismert mindenkit a gyerek környezetében, tudta kikkel barátkozik, kikkel lóg. Kis túlzással mindenki ismert mindenkit, személyesen.  Ezzel szemben manapság az online tér hihetetlen távlatokat nyitott meg a gyerekek számára is. Sokszorosára nőtt a kapcsolataik száma, lényegesen könnyebb ismeretségeket kötni és nem feltétel a személyes megismerkedés.

Az internetes platformok és az üzenő alkalmazások segítségével az udvart/grundot felváltotta a korlátlan lehetőségekkel bíró virtuális világháló:

  • könnyen, gyorsan ismerkedhet a gyerek
  • személyes ismertség nem szükséges
  • beszélgetések (chat) mellett írott, képi, videós tartalmak dominálnak, amelyek könnyen elmenthetők, másolhatók, tovább oszthatók
  • tapasztalatlan, kíváncsi, naiv gyerekek könnyen megtéveszthetők, kijátszhatók a virtuális térben
  • a kamasz lázadó életkori sajátosságai miatt, illetve a gyerekek technikai tudás-előnye lévén, behozhatatlan előnyük van a szülőkkel szemben, nincs kontroll többé a gyerekünk tevékenységén

 

Aki olvas újságot, online hírforrásokat, egyre sűrűbb és egyre hangzatosabb hangnemben találkozhat ezzel a témával, ilyen főcímeket olvasva: ‘10 legjobb tipp a gyerek biztonságos internet-használatához’, vagy ‘Beszélgessünk a gyerekkel, magyarázzuk el neki mit szabad és mit nem’. Kit hívhatok, hova fordulhatok, mit tehetek, mit olvassak el, mi a jó, mi a rossz, ki-mit-hogyan. Aztán jön legtöbb szülőnél egyből a felismerés: túl sok az infó, nem tudják befogadni, nem ismerik az internetes kommunikációs protokollokat, nem tudják telepíteni az okostelefonra, regisztrálni kell, mindig jelszót kér, ráadásul a gyerek 5 különböző profilt használ, abból egyet enged a szülőknek látni, többiről fogalmuk sincs. Lehetetlen küldetés.

Ha őszintén a szívünkre tesszük a kezünket, képtelenek vagyunk a gyerekekkel a lépést tartani és ugyanígy lesznek a gyerekeink, az ő gyerekeikkel.

Egy tinivel beszélgethetünk, adhatunk neki tippeket, felhívhatjuk a figyelmét a biztonságos netezést fejtegető oldalakra. Meg fog minket hallgatni, bólogat, talán valamit még meg is jegyez, de aztán megy vissza a tini-barátokhoz és mennek tovább a chatek, videók, képek, tartalomgyártás egész nap.

Szülőként beleáshatjuk magunkat az új virtuális kommunikációs nyelvezetbe és technológiába, beszélgethetünk erről gyerekünkkel, de

egy tininek – elsősorban az életkori sajátosságából adódóan – mindig is ciki lesz a társai előtt, ha a szülő akarja megmondani mit csináljon, különösen az ‘Ő’ izgalmas világában.

TEHÁT MI TÖRTÉNIK LEEGYSZERŰSÍTVE?

A szülő azt gondolja, mindent megtesz, hiszen beszél a témáról, felhívja a gyerek figyelmét  veszélyekre, óva inti. A gyerek viszont azt gondolja majd, megint papolnak neki. És máris ott tartunk ahonnan indultunk: naív, jószándékú tini egyedül a virtuális térben, a szülő pedig tehetetlenül nézi és fogalma sincs mit csináljon.

És akkor jön a szabályozás! Miután nem tud a szülő lépést tartani, a korlátozások, kontroll irányába fordul: “Csak akkor lehet Instagram fiókod ha én is láthatom! Ha nem adod meg a jelszavaidat nincs netezés! Szűrőszoftver, emailek és chatek ellenőrzése, mindent látni akarok! A szülő részéről ez a mentalitás érthető, mert csak meg akarja védeni a gyereket, de sajnos pont az ellenkezőjét fogja elérni. A gyerek titokban, barátnőivel, haverjaival, a szülő teljes kizárása mellett lesz jelen a közösségi média felületeken.

Egy tinitől nem várhatjuk el, hogy egy tapasztalt felnőtt felelősségével rendelkezzen, elolvasson anyagokat, beleássa magát a témába, átlapozzon kutatásokat, statisztikákat a veszélyekről, amelyek leselkedhetnek rá. És a kontroll sem működik, mert pont abban a korban vannak, amikor az önállósodás útjára lépnek. Ezek nagy valószínűséggel – jó tini módjára – le fognak pattani róla.

Persze minden most említett eszköz, ha kevésbé hatékony is jobb, mint a semmi. Ugyanakkor szülőként, ha valós, tényleges védelmet szeretnénk nyújtani gyerekünknek, el kell gondolkodnunk egy teljes stratégiaváltáson.

ANNAK VAN ÉRTELME, AMI TÉNYLEG MŰKÖDIK

“Terveink szerint, a KERUB-nál ősztől a hírek és saját eseményeink mellett, egy ilyen valós védelmet nyújtó programot is elindítunk Hévízen. Több szakmai egyeztetésen túl vagyunk már a BRFK Bűnmegelőzési Osztályával, ez alapján sikerült egy Magyarország specifikus, a valós veszélyeken és problémákon alapuló programvázat  lefektetnünk, amit teszt jelleggel, itt Hévízen és a régióban tervezünk elindítani.” – mondta el Pöltl Ákos a KERUB alapítója és a tervezett program szakmai mentora.

Addig a nyár folyamán, igyekszünk a KERUB online felületén keresztül hasznos gyakorlati tanácsokat adni, elsősorban szülőknek. Bemutatjuk a magyarországi állapotokat: melyek a legjellemzőbb közösségi támadási formák, melyek a legveszélyesebb platformok és mik a támadók/csalók leggyakoribb eszközei/taktikái.

A gyerekünk védelmének első lépése: ismerjük meg a veszélyeket, amelyek leselkednek rá!

Magyarországon a tinik által jelenleg leggyakrabban használt és legnépszerűbb közösségi felület az Instagram, ezt követi a Facebook. Közösségi kommunikációban a Snapchat, Facebook Messenger, Viber. El kell érnünk, hogy gyerekeink biztonságosan tudják ezeket használni, önállóan, szülői felügyelet nélkül. A magyarországi veszélyek mellett, ezeknek a platformoknak és alkalmazásoknak a bemutatására és elemzésére is fókuszálunk a nyári hónapokban.

 

A Magyarországon jelenleg futó, talán 3 legnagyobb internet biztonsági kampány a következő:

www.saferinternet.hu

https://unicef.hu/nemvagyegyedul-kampany/

www.biztonsagosinternet.hu

 

Következő cikkünkig javasoljuk mindenkinek a fenti linkek segítségével elérhető tartalmak átböngészését.