Zala megye vezényletével óriási gazdasági lehetőségek előtt áll a Nyugat-Balaton régió. Zalaegerszegen létesítendő logisztikai központtal kulcsszerephez juthat térségünk a vasúti áruszállításban is.

 

A modern áruszállításban az egyik legfontosabb kifejezés manapság az intermodiális központ.  Mindenki jól jegyezze meg ezt a fogalmat, az elkövetkező években sokat fogjuk még hallani. De mit is jelent az intermodiális központ? Alapvetően egy az áruszállításban alkalmazott fogalom. A boltban kapható tartós fogyasztási termékeket, friss élelmiszert, a vállalatok/gyárak által használt különböző nyers- és alapanyagokat, késztermékeket mind mind el kell szállítani az előállítás helyéről a felhasználási helyre. Gyakorlatban ez mit is jelent? Megérkezik az áru mondjuk hajón a kikötőbe tengeri konténerekben, ott ezen konténereket átrakodják vasúti szerelvényekbe, vagy éppen kamionokba és onnan folytatja tovább az útját a rendeltetési helyére. Vagy például repülővel érkezik az árú és vasúton szállítják tovább. Vagy mindezt fordítva. Attól függ honnan hova megy az áru, és milyen a szállítási útvonal hossza és kiépítettsége.

 

A LÉNYEG: minden olyan központot, ahol egyik szállítási módról másik szállítási módra rakodják át az árut, azt intermodiális központnak hívják.

 

Május 15-16-án Gdanskban, a lengyel kikötővárosban került megrendezésre a 2019-es vasúti áruszállítási konferencia, melynek fő témái voltak: a vasúti áruszállítás lehetőségei, gondjai és fejlesztései. Mindezen belül kiemelt hangsúlyt kaptak a V4 országok, illetve a Balti-, és az Adriai-tenger összekötésének vasúti lehetőségei. Zalaegerszegre városa is részt vett a konferencián és logisztikai szakértőjének segítségével bemutatta nagyszabású terveit az új intermodális logisztikai központjának megvalósítására. A zalai megyeszékhely nem titkolt célja volt a központ elképzeléseinek, terveinek megismertetése a Visegrádi Négyek szakmai közönségével ezáltal felhelyezni régiónkat a légiforgalmi mellett, a vasúti térképre is. A hévízi repülőtér mellett egy ilyen modern zalaegerszegi intermodiális központtal hihetetlen távlatok nyílnak a régiónk gazdasági fejlődésére. Ahogy már régen is a főbb utak és keresztutak mentén virágoztak a városok és a kereskedelem, ma sincs ez máshogy. Az a térség amelyik fejleszt, beruház, központot raktározási területet, infrastruktúrát biztosít, nagy eséllyel a tőkeerős befektetőket is vonzani fogja, már rövid távon is. Ha jönnek a befektetők, munkahelyek létesülnek, nőnek a munkabérek és a fiatalok is megtalálják a számításukat itt helyben. Fejlődik a régió, nő az itt élők életszínvonala.

 

Hévíz a régióban

Ha van egy régióban repülőtér, modern vasúti- és autópálya összeköttetés, ráadásul természetes módon a Gdansk-ot Triest-tel összekötő szállítási útvonalba esik, akkor azt mondhatjuk, minden adott a fejlődéshez.

Ha a mi régiónkat nézzük ilyen szemszögből akkor ez egyszerűen fogalmazva a következőképpen néz ki:

Hévíz adja a repülőteret Zalaegerszegnek, ők pedig adják a vasúti-közúti terminált nekünk. Ezt pedig mi együtt, közösen adjuk egész Magyarországnak.

A repülőtér már önmagában is vonzó célpont a befektetőknek: az első norvég befektetés már itt van a kapuban, de emellett a repülőtér ingatlanán még rengeteg szabad terület áll rendelkezésre különböző high-tech ipari befektetők számára. Ezeknek a befektetőknek a légi forgalom mellett ugyanolyan fontos lesz a vasúti/közúti elérhetőség, a logisztikai környezet. Máshogy fogalmazva: ha már a reptér kapcsán megfordult a fejükben a régiónkban történő  befektetés, akkor az intermodiális központ terve és a budapesti átrakodásnál jóval költséghatékonyabb logisztikai lehetőségek miatt gyorsan pozitív döntésre juthatnak. A logisztika már nem lesz akadály.

Hévíznek természetesen alapvető érdeke, hogy Zalaegerszeggel szorosan összefogva végre ki tudja aknázni a régióban rejlő lehetőségeket, érvényesítse rendkívül előnyös földrajzi helyzetét: Zala megye fekszik a tengerhez legközelebb hazánkban és az EU-s szállítási útvonal is rajtunk keresztül halad. Egy minőségi, modern és korszerű infrastruktúra kialakításával vonzó környezetet teremthetünk újabb komoly befektetőknek, a high-tech iparnak illetve az egyre jobban előretörő online kereskedelemnek. Ezért is fontos, hogy Európa folyamatosan ‘képben legyen’ Zalával kapcsolatban, akik pedig nem is hallottak megyénkről azoknak itt az idő, hogy megismerkedjenek a régió gazdasági húzómotorjainak Hévíznek és Zalaegerszegnek a nevével.