Bognár Balázzsal, a Hévízi Futófesztivál főszervezőjével, a Puszedli Kávézó tulajdonosával beszélgettünk munkáról, családról és a közösség erejéről. Balázs hisz benne, hogy a mai kor emberének nagyobb szüksége van közösségekre, mint valaha is volt. Néhány jó szó, egy finom kávé, vagy éppen egy biztató szó futás közben, képes olyan erőt adni, amivel legyőzhetünk bármilyen nehézséget. Balázs szerint Hévíznek és a hévízieknek meg kell adni minden színteret arra, hogy ezek a közösségek létrejöhessenek. Családjával fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy minél több ilyen lehetőséget teremtsen.

 

KERUB: Balázs, úgy tudjuk te nem Hévízen nőttél fel. Mégis nagyon szoros kötődésed van a városhoz. Hogyan kapcsolódott az életedbe Hévíz?

Balázs: Több mint 20 éve élek Hévízen. A feleségem, Gerti és családja hévízi és úgy döntöttünk, hogy mi is itt fogjuk leélni az életünket. Keszthelyen nőttem fel, de nagyon sokáig dolgoztam külföldön a vendéglátó iparágban. Svájcban, Ausztriában, Németországban. Ingáztam Hévíz és az éppen aktuális munkahelyem között. Rengeteg tapasztalatot szereztem külföldön, ami sokat segít abban, amit most csinálok.

 

KERUB: Szereted a várost? Jó választás volt annak idején?

Balázs: Szeretek itt élni, szoros barátságok fűznek ide. Nagyon megszerettem Hévízt, ezért is találtuk ki annak idején a futófesztivált. Szerettünk volna létrehozni egy olyan eseményt, ahol a családok együtt kapcsolódhatnak ki, ahol minden korosztály megtalálja a maga kihívását és az együtt töltött idő és élmény közelebb hozza őket egymáshoz. A fő motivációm is ez volt 4 évvel ezelőtt, hogy a városon belül kialakítsunk egy közösséget, ne csak elsétáljunk egymás mellett éppen csak köszönve. Azért is esett a futásra a választás, mert azt bárki elkezdheti, anélkül, hogy nagy összegeket kellene felszerelésbe fektetnie. Elég hozzá egy cipő, egy nadrág és egy póló. Hévíz egy sokkal színesebb város, mint ahogy azt sokan gondolják. Megérdemli, hogy időt és energiát fektessünk abba, hogy ezt másoknak is megmutassuk. A  futófesztivál erre is egy tökéletes eszköznek bizonyult, hiszen szinte minden környékbeli országból érkeznek hozzánk májusban.

KERUB: Az egyesület munkája tudomásom szerint nem csak a futóversenyben testesül meg, más sportrendezvények aktív szervezői is vagytok.

Balázs: Igen, ezt jól tudod. Futó és Fitnesz egyesület vagyunk. Rengeteg tervünk volt és van is, többek között mi hoztuk el a városba Rubint Rékát, Katus Attilát és rendszeresen szervezünk közös sportolási lehetőséget a műfüves focipályán. De volt pár alkalommal nyugdíjasoknak szervezett nordic walking túránk is. Azért beszélek többes számban, mert Gelencsér János barátomat, az egyesület oszlopos tagját mindenképp szeretném megemlíteni, mert nagyon sokat segít nekem. Ő maga is egy sikeres és elfoglalt üzletember, komoly vállalkozások frontembere, önkormányzati képviselő mégis időt és energiát nem kímélve vesz részt az egyesület munkájában.

A rendezvényeinken persze sokan mások is dolgoznak mellettünk, említhetném akár a GAMESZ dolgozóit, a Művelődési Központ munkatársait, a média képviselőit, az általános iskola szülői munkaközösségét, a baráti társaságunkat és a Süte családot, akik különösen sokat segítenek nekem mindig. Az évek során a munka összekovácsolt egy olyan közösséget, ahol egyre több közös emléket gyűjtünk és nevetve emlegetjük fel őket minden alkalommal.

Nagyon sok munkánk van ezekben a rendezvényekben. Az ötleteink tárháza kifogyhatatlan, rengeteg megvalósításra váró feladat van még a tarsolyunkban, csak az időnk és energiánk véges. Én is két gyermekes családapa vagyok, ráadásul végzős egyetemi hallgató a Pannon Egyetem közgazdasági karán. Emellett nyelvvizsgára készülök, leigazolt futballjátékos vagyok szívügyem a Puszedli Kávézó és van egy karmacsi földdarabkám, amit művelek. Mindemellett legjobb tudásom szerint intézem az egyesület feladatait, ami igazából nem is munka számomra, inkább egyfajta önmegvalósítás. A feleségem, Gerti rengeteget segít abban, hogy ennyi mindent tudjak egyszerre csinálni. Nélküle ez nem menne, az biztos. A gyerekeket példásan neveli és minden munkámban támogat. De sokat segítenek a sógornőim és Gerti anyukája is mindent megtesz különösen ha a gyerekekről van szó. Nagyon hálás vagyok a családomnak.

 

KERUB: Na most aztán tényleg kíváncsivá tettél. Hogy fér bele ennyi minden 24 órába? Hogy néz ki egy átlagos napod?

Balázs: Alapvetően én is csak egy átlagos kétgyermekes családapa vagyok, akinek a reggelei szendvicsek gyártásával, ruhák kikészítésével, összepakolással és iskolába fuvarozással telnek. Aztán a leveleim átfutása után vagy a kávézóban dolgozom, vagy előre leszervezett megbeszélésekre megyek. Az egyesületünk egy nonprofit szervezet, szponzori felajánlásokból, támogatásokból szervezzük a rendezvényeinket. Ezeknek a forrásoknak a koordinálása, feltérképezése talán az egyik legnehezebb feladat számomra. Délután aztán, mint minden más apuka, én is felveszem a gyermekeimet és hozom-viszem őket külön órákra, szakkörökre. Igyekszem odaérni futballedzésekre és esténkét tanulok. A hétvégéket próbálom a lehető legjobban beosztani, hogy minőségi időt tudjunk együtt tölteni a családdal.

 

KERUB: Minden évben hoztatok valami újdonságot a futófesztiválra. Idén milyen különlegességekkel készültök a résztvevők számára?

Balázs: Mindig láthatsz új dolgokat, ötleteket ha nyitott szemmel jársz az életben. Részt veszünk más rendezvényeken és az alap hozzáállásunk a nyitottság. A legtöbb újításunk egy beszélgetéssel kezdődött, aztán egyszer csak azt vettük észre nyakig benne vagyunk a megvalósításban. Ezt szerettük volna elérni a futóversennyel is, hogy találkozzanak a hévízi családok, beszélgessenek és ki tudja milyen jó ötletek születnek majd ezekből a beszélgetésekből.

De visszakanyarodva a kérdésedhez, idén a fordított pálya lesz az egyik újításunk. Épp fordítva futják le a futók a távot, mint eddig. Anno Gelencsér János barátommal – aki szintén nagy futó – közösen róttuk a köröket a városban, ki tudja hányszor, mire kialakult a mostani pálya, a 7.1 km. Újításként még több élményt szeretnénk adni a gyerekeknek. A Varázshangok játszóház 200m2-en lesz kipakolva, lesz vízi játszótér, mászófal, ugrálóvár, óriás csúszda, lufi hajtogatás. Lehetőségeinkhez mérten, mindent meg szeretnénk adni egy jó hangulatú naphoz.

A jótékonysági munka idén sem marad el, két szervezetet is szeretnénk támogatni. Egyik az Elisabeth Menedék (Karmacsi Állatmenhely), a másik pedig Dr. Fodor Réka gyermekorvos (Afréka – Egy afrikai misszió története). Az Ő munkájukhoz szeretnénk hozzájárulni gyűjtéssel és a korábbi versenyeken megmaradt pólók, érmek, relikviák vásárával, becsületkasszás megoldással. Ez itt megint az összefogásról szól számomra, a közösség erejéről, amiről végig beszéltem. Ha bárkinek van jó ötlete a jövő évi jótékonysági akcióval kapcsolatban, ismer olyan jó szervezetet, ügyet, amit felkarolhatnánk, akkor ne tartsa magában és keressen meg minket.

 

KERUB: Hogyan tovább? Mik a terveitek a jövőre nézve?

Balázs: Jövőre maratoni távot is szeretnénk a futóversenyen indítani, nagy igény lenne rá. Egyszer én is lefutom majd, az biztos. 🙂 Szeretnénk egy igazi futópályát a városnak, ami hozzásegítené a hévízieket egy egészségesebb, fittebb élethez.

De nagy álmom egy akadály-futás verseny (Spartan-hoz hasonló) megszervezése is. Hévíz adottságai ehhez nem csak ideálisak, de egyedülállók is. Nagy igény lenne rá és lassan mindenhová begyűrűzik ez a trend. Sokan felismerték már az ebben rejlő lehetőséget, bízom benne, hogy mi is támogató segítőkre találunk, hiszen nagyrészt ez is pénz és szponzorok kérdése.

Balázsék további munkájához sok sikert és kitartást kíván a KERUB szerkesztősége!

Aki pedig tenni akar az egészségéért és egy sportosabb életre váltana, annak a legkiválóbb alkalom a Futófesztivál, május 19-én. Hajrá!

További információi és nevezés:

https://hevizrunning.com/