Aki még nem olvasta a norvégok pilótaképző-központot hoznak létre Hévízen. Nagyon jó hír. Nézzük a számokat! Forintra átszámolva 4,8! milliárdot fektetnek be. Évente 300 pilótát képeznek majd ki az itteni központban. 80 oktató, kiszolgáló személyzet, létesítmények, szálláshelyek.

Ez a hír sokkal fontosabb Hévíznek, nagyobb jelentőségű, mint ahogy első olvasatra a sok megjelent anyagból kitűnik. A nagypolitikai győzelmi jelentéseken túl, van egy lokálpolitikai és helyi gazdasági vonulata is a hírnek. Vagy inkább helyi sikere. És ez az igazán fontos az itt élő emberek számára.

Akkor elemezzük ezt egy kicsit, vagyis nézzük meg mit adnak nekünk a norvégok?

 

LOKÁLPOLITIKA

Mindenképpen van egy politikai oldala ennek a döntésnek. Nem úgy ébredtek fel egyik reggel Norvégiában, hogy megpörgették a térképet és Hévíznél állt meg. Az, hogy egy ekkora befektetést ide hoznak, sok órányi befektetett munka, politikai lobbi, egyeztetés, megbeszélés előzött meg. Vagyis nem alanyi jogon jön ide  – és nem az ország másik felére – egy ilyen beruházás, hanem részben politikai háttérmunka eredményeként. Leegyszerűsítve: a nagypolitika Magyarországra, a lokálpolitika pedig Hévízre lobbizta ezt a beruházást. De ez még mind kevés lett volna, mert ott van az érem másik oldala, a gazdasági rész.

 

LOKÁLGAZDASÁG

A helyi politikai lobbimunka együtt érvényesül a gazdasági oldallal. Leegyszerűsítve ezt is: hiába akarok idehozni egy befektetőt, ha nem adottak a gazdasági háttér-feltételek, a fejlődés, a munkaerő, a gazdasági stabilitás, kiszámítható szabályozási környezet. A lokálgazdasági szektor is jócskán kivette a részét abban, hogy ez a projekt eredményesen lezajlott és Hévíz nyert. Sőt. Mindez azért fontos mert innentől kétség sem fér hozzá, hogy jelentős helyi politikiai és gazdasági tőkével rendelkezik a város. Nem is kevéssel. Ez a beruházás ékes példa erre.

Egyszóval Hévíz mind politikailag mind pedig gazdaságilag erős és ez innentől csak fokozódni fog.

De miért is jó ez nekünk Hévízi lakosoknak, vállalkozóknak, akik itt élünk nap mint nap?

Az alábbiakban megpróbáljuk az itt élők szemszögéből nézve a legfontosabb érveket pontokba szedni:

 

  1. Közlekedés- és egy adott város/térség fejlődésének szempontjából régen a vasútvonalak voltak kulcsfontosságúak, manapság az autópálya, a közeljövőben pedig  a légiközlekedés lesz az. A légiközlekedés gazdasági szempontból az egyik legdinamikusabban és leggyorsabban fejlődő iparág. Ahol van légiközlekedés és az iparágat érintő befektetés, ott fejlődés is van. Hévíz repülőterét az elkövetkező években 6,6 milliárd forintból újítják fel. Most mellé rakhatunk még 4,8 milliárdot, az első nagybefektetőt, akit kétséget kizáróan, továbbiak fognak követni. Vagyis Hévíz mostantól felkerült a légiközlekedés térképére!
  2. Ha egy olyan város, mint Hévíz, vonzza a befektetőket, akkor nem csak önmaga fejlődik, de húzza felfelé a térség egészét is. Hévíz mindig is kiemelt turisztikai szereplője volt a térségnek, most gazdaságilag is még gyorsabb fejlődésnek tud indulni.

    Egy világhírű Hévíz márkanév egy erős gazdasági motorral, óriási fejlődést tud hozni a régiónak.

  3. Ha fejlődés van, munkahelyek létesülnek, nőnek a bérek. És talán ami a legfontosabb, hogy nem csupán a turisztikában és a gasztronómiában lehet majd elhelyezkedni, hanem olyan egyéb gazdasági területeken, mint logisztika, marketing, oktatás, pénzügy, stb. Ez a diverzifikáció, vagyis többféle munkalehetőség megjelenése Hévízen a legfontosabb ösztönzője lehet, hogy itt maradjanak a fiatalok a városban. Fiatalok nélkül pedig nincs jövője sem Hévíznek, sem a térségnek.

  4. Egy norvég befektető, norvég minőséget is hoz magával. Ez pedig szükségszerűen még jobb minőségi irányba viszi majd Hévíz szolgáltató iparát, ami egyébként is az idei év egyik célkitűzése a város vezetésének.

  5. Ha jönnek a cégek térségünkbe, fejlődik a térségi közlekedési infrastruktúra és a közlekedési szolgáltatások is. Leegyszerűsítve: a térségi tömegközlekedés is fejlődésnek indul, hiszen az idetelepülő cégekhez el kell jutniuk a dolgozóknak. Hovatovább, a repülőtérre érkező turistáknak el kell jutniuk Hévízre és a régió más turisztikai helyeire is.

 

Mindannyiunknak, akik itt élünk az az egyik legfontosabb célunk, hogy egy jó színvonalú, boldog életet tudjunk családunknak biztosítani. Gyerekeinknek pedig hosszútávú lehetőségeket, megélhetést. Ennek kulcsa csakis Hévíz és a vezényletével megvalósuló térségi fejlődés lehet. A mostani norvég befektetéssel valami új dolog indult el, valami nagyobb jelentőségű, ami leginkább az itt élő és dolgozó embereknek fog már rövid távon is kedvezni.

Hévíz egy olyan fordulóponthoz érkezett gazdasági fejlődés szempontjából, amiről Churchill egyik híres mondása jut eszünkbe, amit az El-Alamein-i csata sorsfordító győzelme után mondott:

“Ez nem a vég. Nem is a vég kezdete. Ez a kezdet vége.”