KmR-pqRujXw

Hévíz polgármesterének, Papp Gábornak főszezon nyító beszéde a fenti ikonra kattintva nézhető meg.

Aki szívesebben olvas, mint videózik, annak lenti cikkünkben összefoglaljuk a beszéd legfontosabb részeit továbbá a 2019-es évre vonatkozó konkrét terveket.

 

Hévíz egy turisztikai város, így lakosainak az egymást követő éveknél még fontosabbak a turisztikai szezonok. A főszezon pedig az az időszak, amikor mindenki a legtöbbet dolgozik, tesz a városért, a turistákért, a saját megélhetéséért. A polgármester éppen ezért alkalmazkodva a város és a hévíziek életritmusához, az idei évtől minden április elején egy beszéddel nyitja meg a hévízi turisztikai főszezont. Értékeli az elmúlt évet, beszél a hévízi lakosokat érintő legfontosabb idei tervekről, intézkedésekről, továbbá Hévíz városának további fejlesztési lehetőségeiről, közép- és hosszútávú koncepciójáról.

2018: A rekordok éve

A polgármester kiemelte Hévíz egy növekedési pályán van, nem csupán fejlődik a város, de kézzelfogható eredményeket is fel tud mutatni. Nem is akármilyeneket.

  • Az egyik legfontosabb mutató egy turizmus központú város életében az, hogy mennyi turistát képes a városba csalogatni. Az évek óta tartó növekedéssel 2018-ban Hévíz elérte a rekordnak számító 1.222.000 vendégéjszakát, ami kétségkívül komoly eredmény és egyben lehetőség is a továbbfejlődésre.
  • Nem csupán a városi infrastruktúra, de az egész város látványosan megújul. Egyre több beruházás, befektetés és projekt indul a magánszférából is. Új építkezések, vállalkozások, üzletek. Hévíz fejlődik.
  • Nagyon fontos mérföldkő volt a város életében a Repülőtér fejlesztése. A központi kormányzati költségvetésből 6,6 milliárd milliárd forintot kap a város a reptér megújítására. Egy elsősorban turizmusból élő városnak egy modern, felújított repülőtér olyan új távlatokat nyithat meg, ami hosszú távon képes biztosítani Hévíz fejlődését, vezető szerepét a régióban.

Az elért eredmények nem jelentik azt, hogy hátradőlhet a városvezetés. Éppen ellenkezőleg. Sok feladat van még hátra, még nagyobb energiával, lelkesedéssel kell előre haladni, együtt Hévíz és a hévízi lakosok érdekében – hangsúlyozta Papp Gábor

2019: több területen is előre kell lépnünk, tovább kell fejlődnünk. Ezek az alábbiak:

1.  A város életében szükség van egy átfogó minőségi váltásra

  • Szükséges a minőségi vendégéjszakák növelése
  • Kellenek megújuló városi programok, rendezvények
  • Folyamatosan fejleszteni kell a szolgáltatások minőségét (gasztronómia, szálláshelyek, kereskedelem)

Miért fontos mindez? A rekord turistaszám, rekord vendégéjszaka szám az siker. Azt jelzi, hogy valamit jól csinálunk. De ez igazán akkor fenntartható, ha mindez folyamatosan növekvő minőséggel párosul – mondta el a polgármester.

A minőségi turista számban kevesebb ugyan, de több pénzt költ. Ha fejlődnek a helyi szolgáltatások, a helyi gazdaság egésze is felfelé megy, többet lehet városi fejlesztésekbe is visszaforgatni. A magasabb minőség azt is jelenti, hogy a hévízi lakosok bevételei nőnek. Ami egy kiszámíthatóbb, egyenletesebb és jobb megélhetést biztosít. Egy erős Hévíz komoly vonzerőt jelent a munkaerőnek is.

2. Helyi gazdaságra, annak erősítésére kiemelt hangsúlyt kell fektetni

Az a helyi lakos, vállalkozó aki időt, energiát, pénzt fektet a turizmusba, a turisták kiszolgálásába – amit adott esetben a családjától vesz el Hévíz város érdekében – ne járjon rosszul. A szobakiadás bevétellel és költségekkel is jár a város felé. Minden ingatlan tulajdonosnak vállalni kell ezeket a költségeket, azoknak is akik nem laknak Hévízen, nem vesznek részt szervesen a város életében. A városvezetés szakértők bevonásával elkezdte kidolgozni azt az adózási formát, amelyben nem csak a Hévízi lakosok fizetnek a város kasszájába, hanem minden ingatlan tulajdonos, és ingatlanját szálláshelyként értékesítő vállalkozó is.

 

3. Vendéglátás, gasztronómia, rendezvények terén is haladnunk kell a korral, a trendekkel.

A polgármester részletesen kifejtette hogy a minőségi váltás keretein belül szükség van megújult rendezvényekre, amelyek a más korosztályú, más elvárásokkal rendelkező turistákat is a városunkba vonzza. 2019-ben el kell kezdeni ennek az alapjait lefektetni és 2020 lesz a váltás éve. Hévíz gasztronómiája kapcsán Papp Gábor kiemelte: évtizedes tapasztalatokkal és sikerekkel rendelkezik Hévíz. Kevés olyan város van ma Magyarországon, ahol többgenerációs vendéglátós családok évtizedek óta szinte 24 órában dolgoznak a turisták és a helyi lakosok kiszolgálásán. Együttműködésekkel, támogatásokkal ösztönözni kell az éttermeket, vendéglátókat, hogy a várossal együtt és egymást segítve az idelátogatók elvárásainak és a nemzetközi gasztronómiai trendeknek fokozottan meg tudjanak felelni. Hévíz mindig is ott volt a gasztronómia hazai térképén és mindig ott is kell hogy legyen!

 

4. A fiatalokkal meg kell találnunk a hangot, itt kell tudnunk őket tartani Hévízen.

Most is van több futó programunk a fiatalok számára (Youth and Spa, Erasmus, Hévíz Hazavár) ez nagyon fontos, több ilyenre lesz szükség. A fiatalokra szüksége van a városnak. Ha fejlődik a városunk, fejlődik a gazdaság azzal jönnek a lehetőségek is, amelyek vonzóak lehetnek a fiatalok számára. Szükség van a frissességükre, kreativitásukra, újszerű látásmódjukra, csak velük tud a város hosszú távon bármit is elérni, fejlődési pályára állni – mondta el Papp Gábor

A beszéd végén a polgármester összefoglalóan elmondta, hogy egy jól lefektetett koncepció mentén halad a város egy felívelő fejlődési pályán, amire minden hévízi lakos méltán lehet büszke. A városvezetésnek a középtávú tervei szerint 2021-2022-re tud minden most elkezdett, illetve tervezett fejlesztési koncepció megvalósulni, ami regionális, országos és európai szinten is tovább erősíti Hévíz vezető szerepét.

A beszéd végén Papp Gábor megköszönte mindenkinek, aki időt szánt rá és meghallgatta őt.