2018. december 19-én délután 17 órakor, Hévíz Város Önkormányzata, a hévízi lakosság tájékoztatása céljából közmeghallgatást tartott. A KERUB pontokba szedve összegyűjtötte Papp Gábor Polgármester Úrtól elhangzott legfontosabb információkat Hévízről és a Hévízen zajló fejlesztési, felújítási munkálatokról.

 

SZÉCHENYI UTCA

Papp Gábor, a közmeghallgatás elején, az elmúlt időszakban a Hévíziek életét talán legjobban befolyásoló projektről, a Széchenyi utca felújításáról beszélt. A polgármester elmondta: aszfaltozási munkálatok folynak jelenleg is, jövő elején pedig egy legfelső kopóréteg kerül a mostani aszfaltburkolatra. Folyamatban vannak a gyalogátkelőhelyek kiemelései is, a parkosítás elkészült. Kérdésekre válaszolva Papp Gábor elmondta: a gyalogátkelőhelyek külön megvilágítást fognak kapni, a korábbi helyekre ismét pihenőpadok és szemetesek kerülnek. A jelenlévő lakosok közül többen felszólaltak és köszönetüket fejezték ki a megszépülő Széchenyi utca miatt, továbbá a GAMESZ és az építő vállalkozók munkásainak áldozatos munkavégzése kapcsán. 

 

NAGYPARKOLÓ

A Nagyparkoló munkálatai ütemezés szerint haladnak. Elkészült a parkolót középen átszelő út, innen nyílnak majd jobb és bal oldalon a gépjármű parkolók. Nem csupán az autóbeállók lesznek megújítva, de új zöldfelületek, sétányok, közvilágítás és elektromos autóknak töltőállomások is kialakításra kerülnek. További jó hír, hogy a Flavius Üzletház déli oldalán található árok befedésre kerül, új gyalogos sétányt és bicikli utat alakítanak ki rajta.

 

TERMELŐI PIAC

A piac átalakítása is megkezdődik várhatóan 2019 február közepén és 6 hónap alatt készül el. Kibővül a mostani zárt épület, a sátor helyett pedig modernebb pavilonok kerülnek kialakításra. A felújítási munkálatok úgy lettek ütemezve, hogy a piac végig zavartalanul tudjon működni.

 

 

ÚJ BUSZPÁLYAUDVAR

A nagyparkoló tőszomszédságában épült buszpályaudvart tovább bővíti a város. Kialakításra kerül egy 100m2-es modern, zárt váróterem és további buszbeállók is készülnek a nagyobb buszforgalom lebonyolítása érdekében. A bővítési munkálatok 2019 tavasszal indulnak és várhatóan 2019 év végén zárulnak.

RÉGI BUSZPÁLYAUDVAR REHABILITÁCIÓJA (!!!)

Papp Gábor örömmel tájékoztatta a lakosságot, hogy az új buszpályaudvar kialakítását követően minden jogi és forgalmi akadály elhárul a város lakosait évtizedek óta zavaró kérdés megoldására, nevezetesen a régi buszpályaudvar megszüntetésére, környezeti rehabilitációjára. Várhatóan 2019 év végén meg is kezdődnek a munkálatok, amelyben a Kölcsey utca új burkolatot kap és sétálóutcává lesz alakítva. A régi váróterem is teljesen átalakul. Az új épületben kap helyet a Tourinform iroda, egy ivócsarnok és biciklis találkozási pont. A Gyógyhely-fejlesztési pályázaton elnyert, összeségében 1 milliárdos projekt befejezése 1 évet fog igénybe venni, vagyis 2020 év végére várható.
Tősgyökeres hévíziként és egyben a KERUB szerkesztőiként nagy öröm és megnyugvás számunkra – és reméljük minden hévízi számára -, hogy végre van egy  olyan városvezetésünk, akinek sikerül elérnie ennek a légszennyező, város idegen, elavult, múltból itt ragadt buszpályaudvarnak a kitelepítését a városközpontból. Több évtizedes szálka volt ez város lakosainak szemében, köszönjük szépen! (KERUB)


SPORTCSARNOK

Lakossági kérdésre válaszolva Papp Gábor elmondta, a sportcsarnok helyén egy új, modern, többfunkciós kézilabda csarnok kerül kialakításra bruttó 600 millió forintból. Az önkormányzat a csarnok kapcsán kész tervekkel rendelkezik, amelyknek éppen az engedélyeztetése folyik.

 

FESTETICS, SCHULHOFF SÉTÁNYOK MEGÚJÍTÁSA

Az Ady utcai parkolótól, a kórház északi gazdasági bejáratáig, egy 475 méter hosszúságú sétány kerül kialakításra 2019 június 30-ig. A Schulhoff sétány, a boldog békeidők hangulatában új burkolatokkal, világítással, utcai bútorokkal és további egyedi attrakciókkal bővül. A cél, egy egységes, szép, modern megjelenés és a Hévízi-Tó körbejárhatósága. A másfél évesre tervezett projekt várhatóan 2019 év végén indul.

 

AQUAMARIN HOTEL

Kérdésre válaszolva a polgármester elmondta: 6 éve vette át a város a szálloda üzemeltetését és a nem kevés erőfeszítésnek, munkának és a szállodaigazgatónak köszönhetően az Aquamarin Hotel immár 4 éve nyereségesen üzemel. Ennek is köszönhetően hamarosan a szálloda ‘A’ épületszárnya és a teljes wellness részlege is megújul.

 

HÉVÍZ BALATON AIRPORT

A város, a repülőtér infrastrukturális és eszközfejlesztésére 6,6 milliárd forint pályázati forrást nyert, amelyet 2019-2021 között tervez elkölteni. Cél a minőségi turizmus és a minőségi hévízi vendégéjszakák növelése, a Balaton Airport utasforgalmának és magának a repülőtérnek a fejlesztésén keresztül.

 

TÉRFIGYELŐ KAMERARENDSZER TELEPÍTÉSE

Papp Gábor beszámolt arról is, hogy a keddi testületi ülésen döntés született 37 darab, rendszám-felismerő rendszerrel ellátott modern térfigyelő kamera telepítéséről. A kamerák még biztonságosabbá teszik a helyi lakosok életét, hiszen mind a rendőrséghez, mind pedig a közterület-felügyelethez be lesznek kötve.

 

EGYÉB PROJEKTEK

Papp Gábor elmondta a megjelent lakosoknak, hogy a város elkezdett és megvalósított több sikeres projektet is ebben az évben. A Nyírfa köz teljes rehabilitációja megtörtént, a víztoronynál a város önerőből megépített egy 60 férőhelyes autóparkolót, folyamatban van egy tóvédelmi program, illetve a hosszú földeken egy napelem park kialakítása is. A hévízi fiataloknak számos határon átnyúló, kulturális- és sportprojektet valósított meg a város, számos nemzetközi, illetve környező országokkal, régiókkal történő együttműködésben.

 

Hévíz fejlődik és szépül. Öröm volt a projekteket és a sok munkát megköszönő lakossági felszólalásokat végighallgatni!