A téli mínuszok beköszöntével egyre gyakrabban érezhetjük azt, hogy szervezetünk gyengül, ilyenkor ugyanis jobban szezonja van a vírusos megbetegedéseknek, influenzának és náthának. Sokan nem is gondolnak arra, hogy az immunrendszer erősítése mellett kiemelten fontos a hideg időben bőrünk ápolása is, hiszen ez is egyfajta védőréteg és ilyenkor gyakori a száraz bőr, a bőrpír kialakulása.

 

Szinte senkinek nem ismeretlen az az érzés, hogy a hideg, szeles időben szánk kiszárad, bőrünk kipirosodik és szinte jéggé fagyva érünk a meleg, fűtött otthonunkba. Számos házi praktikát olvashatunk az interneten és láthatunk a tévében, azonban ha igazán jót akarunk tenni bőrünknek legjobb ha szakember tanácsát kérjük. 

 

Fischl Viktória, a hévízi Viktória Kozmetika szakembere csaknem húsz éves tapasztalattal rendelkezik a szakmában. Télen-nyáron szépíti az embereket, fiatalokat és időseket egyaránt. Ő volt segítségünkre abban, hogy a legjobb tanácsokkal lássuk el a KERUB olvasóit téli bőrápolással kapcsolatban.

Mint mondta, a szélsőséges időjárás, a hideg kültéri, a meleg és száraz beltéri levegő kiszárítja bőrünket. Ahogy az immunrendszer, úgy bőrünk védekező képessége is csökken, könnyebben alakulhat ki például gyulladásos folyamat is.

6 szakmai tipp, mivel kedvezhetünk igazán bőrünknek a téli hónapok során:

1. Rendszeres bőrápolás

A rendszeres bőrápolás elengedhetetlen ahhoz, hogy a legjobb téli védelmet és táplálást nyújtsunk bőrünknek. Viki hangsúlyozta: ha tehetjük, jó minőségű kozmetikumokat vásároljunk, amit bőrspecifikusan ajánl vagy választ ki számunkra a szakember. Hozzátette: nemcsak táplálni, hidratálni kell a bőrt, de védeni is.

 

2. Friss levegő

Télen az emberekre általánosságban jellemző, hogy vitaminhiányos állapotba kerülnek, kevesebbet sportolnak, kevesebb időt tartózkodnak a friss levegőn, így romlik a bőr állapota.

A kozmetikus szerint elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel és a friss levegő. Fontos még, hogy a fűtött, meleg szobában használjunk párologtatót, amivel csökkenthetjük a beltéri levegő szárazságát.

 

3. Zsírpótlás

Bár az ünnepi időszak közeledtével az emberek nagyrésze hajlamosabb arra, hogy sok “csalónapot” tartson, vagyis ilyenkor a megszokotthoz képest valamivel több édességet, szénhidrátot fogyasztunk. Viki egyik tanácsa, hogy a bőrünk ápolása érdekében használjunk jó minőségű növényi olajokat ételeink elkészítéséhez. De a zsírpótlást külsőleg segíthetjük, például minőségi, kizárólag 100%-os  argánolajjal vagy szőlőmagolajjal. Ezek használatától nem tartani, gyorsan beszívódnak és nem hagynak zsíros érzetet maguk után.

 

4. Radírozás

Elmondása szerint hetente érdemes bőrradírt használni, azonban nem szemcsés radírokat, hanem azokat, amelyek enzim alapúak (papaya-ból vagy ananászból), hiszen az ilyenkor igénybe vett, érzékeny bőrre kifejezetten az ajánlott.

 

5. Fényvédelem

Télen sokan indulnak útnak sportolási céllal. Ilyenkor népszerű a korcsolyázás, síelés. Amennyiben magas hegyekbe indulunk, különösen ajánlatos fényvédő krémeket használni. A napnak télen is nagyon erős hatása van, ilyenkor is szükséges napvédő krém használata.

 

6. Vitaminpótlás kívül-belül

Télen is nagyon fontos a szezonális gyümölcsök és a zöldségek fogyasztása, hiszen azokkal hasznosabbnál hasznosabb vitaminokat viszünk be szervezetünkbe. Viktória szerint bőrünknek sokat segíthetünk, ha vitamin tartalmú krémeket, tejeket használunk, hangsúlyt fektetve az A-, C-, E-vitaminra illetve a D-vitaminra, panthenol formában. Ezek nagyon jó gyulladáscsökkentők, antioxidáns tulajdonságúak.

Hozzátette: mivel a test számára a tél valamilyen szinten pihenési időszak, ezért is fontos figyelmet fordítani a védelemre. A megfelelő mennyiségű és minőségi alvás nagyban hozzájárul testünk kipihentségéhez és regenerálódó képességéhez, így bőrünk simaságához is.

 

A bőrünk ünnepre hangolódása

Adventi naptárakat sok kozmetikai cég dob már piacra. Ezek célja elsősorban az, hogy 24 napon át foglalkozzunk bőrünkkel, ápoljuk, feltöltsük azt. Általában nagyon jó hidratáló ampullákat tartalmaznak, melyeket kúraszerűen érdemes alkalmazni. Ezekre a termékekre általában a koncentráltan hatóanyag tartalom jellemző, így smink előtt is kiválóan alkalmazhatóak. Minden esetben célszerű professzionális kozmetikai márkát választani!

 

Ünnepi sminkek

Az idei év színe: az ultraviola és árnyalatai, már ami a sminkelést illeti.

Viki elmondta, hogy ez a szín a színskála sötétebbik oldalán helyezkedik el, hideg szín vagyis nem mindenkinek áll jól.

Továbbra is nagyon divatos a vörös rúzs és az arany szín használata a szemhéj esetében.

Fontos tudni, hogy a vörös rúzs használatakor, egészen a száj szegletéig ki kell vezetni a színt, hiszen így érhető el a legszebb hatás. Az arany árnyalat sem mutat jól önmagában, kombináljuk sötétebb tónusú festékkel.

A glitterek és a fényes bronzosítók viszont kimentek a divatból, inkább a barackos, rózsaszínes árnyalatok dominálnak.

A szempillaspirál mindig divat volt, idén azonban még nagyobb hangsúlyt fektetnek rá, merjük vastagabban kenni a pillákat, a hatás nem marad el.

A műszempilla egyre inkább megy ki a divatból, azonban ezt ellensúlyozza talán, hogy az extrém sminkek teret hódítanak. Ilyen például az, hogy színes tusvonalat – akár több színt is egymás fölé –  húznak szemhéjukra a hölgyek.

Viki hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy ha tehetjük, kérjük ki szakember tanácsát a bőrápolás és a sminkelés terén is, hiszen a szakemberek tudják a legjobb, adott bőrtípusra szabott tanácsokat és termékeket adni. Egy-egy saját, házi praktikával vagy saját készítésű krémmel többet árthatunk, mint használunk.

Összefoglalva tehát fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, az étkezésre is oda kell figyelni. Együnk sok gyümölcsöt és zöldséget és kényeztessük bőrünket egy számunkra megfelelő kozmetikai kezeléssel és jó minőségű krémekkel. Hiszen nemcsak a belső, de a külső is fontos… 🙂