Sokszor, amikor Hévízre gondolunk, elsőként a sok turista, a világ különböző tájairól ideözönlő vendégek hangja juthat eszünkbe, hiszen városunk az egyik fő célpontja a külföldieknek. De ilyenkor decemberben, amikor kevesebb a turista a városban, álljunk meg egy pillanatra és jusson eszünkbe, hogy nekünk itt élő Hévízieknek is milyen sok szépséget és romantikus pillanatot okozhat a csodás kis városunk. A KERUB most összeszedte írásban és képekben is, miért is érdemes elindulni, mit érdemes csinálni a városban hévízi lakosként.
Nézzétek meg képes összeállításunkat!

 

Karácsonyi fényben pompázik a város

Hévízen sok utcában az adventi időszakban felgyúlnak a fények, ami különleges hangulatot kölcsönöz egy esti séta során. A sétáló utcán és környékén a város immár hagyományos fényeit láthatjuk, ahogy a megújuló Széchenyi utcán is. A városháza előtti tér is szép díszben pompázik és ha már arra járunk, érdemes megcsodálni a Honvéd utca felső szakaszát is, ahol a lakók közösen díszítik színesre és ünnepire az utcát. Egy pohár forralt borral a kezükben, csodálatos hangulatban sétálhatunk keresztül a városon.

A város karácsonyfája, a betlehem és az adventi koszorú

Hévíz belvárosa sok szépséget rejt magában, az egyik a Festetics tér és környéke. A város karácsonyfáját hagyományosan a Festetics téren állítják fel, és csodálatos egyedi díszekkel díszítik fel. Emellett megnézhetjük a betlehemet is, ahol a kis Jézust, Máriát és Józsefet láthatjuk, állataik körében, meghitt családi hangulatban. Emellett a téren foglal helyet a város adventi koszorúja is, amit minden vasárnap, a város vezetője és egy egyházi személy gyújt meg, rövid áhítat, emlékezés mellett.

Adventi vásár

Az adventi koszorú, a jászol és karácsonyfa mellett a Festetics téri adventi vásáron is részt vehetünk. A gőzölgő forralt bor és a finom kürtős kalács illata közepette számos kézműves portékát csodálhatunk és vásárolhatunk meg. Akár a karácsonyi ajándékok vásárlását is megkezdhetjük itt.

Adventi kézműves vásár nemcsak a Festetics téren, hanem a piacon is van, december 3-21. között. Csütörtökönként pedig meglepetéssel kedveskednek a piacos árusok a vendégeknek és számos érdekes programmal hangolódnak az ünnepi időszakra. Lesz forraltbor-főző verseny (dec.13) kóstolóval és a halászlé főzés fortélyainak elsajátítása (dec.20), így tehát érdemes lesz ellátogatni a piacra, hogy egy-két új tippel gazdagítsuk receptjeinket.

Csodálatos, békés látvány

A városban sétálva nemcsak a vásárokat látogathatjuk meg. A tó körül andalogva láthatjuk, esténként milyen csodálatosan szép párarétegbe burkolózik ez a természeti csoda, különösen megnyugtató és szép látványt nyújtva. Egy véderdői- vagy kiserdői séta, nemcsak szemetgyönyörködtető, de az egeszségünkre is  nagyon jó hatással van. A Schulhof sétány hatalmas fái hóesés után gyönyörűen mutatnak az éjszakai fényekben, de hóesés nélkül is csodaszép, nyugodt pillanatok élhetünk át ezek az óriási fák között, amik kétségtelenül az élő történelem tanúi.

Kávé, tea, forralt bor, finom vacsorák

A városban hévíziként is sok helyre ellátogathatunk, ha egy kis kikapcsolódásra vágyunk. A kávézók ilyenkor téli kínálattal készülnek, utcafronton árulják a forralt bort, forró csokit, teát és mindenféle finomságokat. Szép időben akár egy napsütéses kávét is megihatunk a Nagyparkoló sarkánál, egy finom sütemény, vagy croissant kíséretében. A kávézók kínálata mellett egy-egy finom vacsorát is elfogyaszthatunk a városban. Számtalan lehetőségünk akad, ott van például az egyik kedvencünk, a modern hangulatú, gourmet  Brix Bistro a sétáló utcán, ahol nem csak finomat ehetünk, de hamarosan a KERUB és a Brix közös főzősulijában chef tudással is felvértezhetjük magunkat. Ha hagyományos és tradicionális ételekre és hangulatra vágyunk a legjobb választás a Magyar Csárda étterme.

Wellness, pihenés és sport

Sokan nem is gondolnák, de hévíziként is számtalan lehetőségünk nyílik arra, hogy a helyi szállodák szolgáltatásait mi helyiek is élvezhetjük. Napi jegyet ugyanis több helyre is lehet venni, például a Zena Beauty Centerbe, a Bonvitalba, de akár a Carbona Hotel kényeztető szolgáltatásait is élvezhetjük. Egy hosszú nap után egy kellemes fürdő vagy masszázs mindenkinek jól esik a karácsonyi készülődés közepette.

Az egészségünk érdekében pedig sportolhatunk is. Bár számtalan sportot télen is lehet űzni, az egyik legjobb az nem más, mint az úszás. A hévízi tóban nemcsak  gyógyulhatunk, de körbe is úszhatjuk ilyenkor télen, és ezzel nagyon sokat teszünk az egészségünk érdekében. Kössük össze a kellemeset a hasznossal.

Aki a keményebb sportokat szereti az sem marad mozgás nélkül, hiszen hetente 3 alkalommal is részt vehet a Hévíz SK Ökölvívó Szakosztályának edzésein. Nem csak fiúknak!

Ha az idő is kedvez nekünk, akkor szánkózhatunk majd a kiserdőben, hiszen a meredek lejtőkből tökéletes szánkópályát varázsolhat a hideg idő és a havazás. Hévíz belvárosa a dimbes-dombos utcáival szintén jó lehetőséget nyújthat egy-egy önfeledt szánkózásra, természetesen csak a biztonságos keretek között.

Emellett a helyiek és a vendégek szórakoztatására egyaránt jó lehetőség a hévízi Fontana Mozi, vagy a Festetics György Művelődési Központ által szervezett programok is.

A cikkben látható csodás képeket, Baráth Tamásnak köszönhetjük, aki így vall a hobbyjáról, a fotózásról:
“Az informatikát tekintem az elsődleges munkámnak, de amint időm engedi, fogom a felszerelésem és útnak indulok. A kitartás fogalmát egy jó fotósnak ismernie kell. Van amikor sokat megyünk egy jó képért, előfordulhat az is hogy ez harmadszorra sem sikerül, de soha ne adjuk fel! Kedvenc témám a tájak és a városi pillanatok, ezekből állítom össze a naptáram és fényképes ajándéktárgyaim. A jövő évet pedig szeretném még több képben megörökíteni: a tájfotózás mellett esküvőkön is részt veszek majd, illetve szeretnék egy fotókönyvet is készíteni, mely Balaton nyugati csücskét mutatná be az érdeklődőknek.
Facebook oldalamon keresztül folyamatosan elérhető vagyok: http://facebook.com/barathtamasfoto