Mit ünneplünk a karácsony előtti pár hétben? Ünneplünk egyáltalán bármit? Készülünk adventi koszorúval, de mindenki tudja, hogy ez pontosan mit is jelent és milyen jelentőséggel bír? A KERUB-on most összeszedtük a fenti kérdésekre a válaszokat és megmutatjuk azt is, mik a legnépszerűbb adventi koszorúk.


December másodikán lesz advent első vasárnapja, a vízkereszt utáni első vasárnapig tartó karácsonyi ünnepkör és az egyházi év kezdete.

Advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyra való előkészület ideje. A Szent András ünnepéhez legközelebb eső vasárnaptól Jézus Krisztus születésének napjáig tart.  A négy adventi vasárnap pedig az Úr négy eljövetelét szimbolizálja először a megtestesülésben, másodszor a kegyelemben, harmadszor a halálunkban, negyedszer az ítéletkor, amelyre készülnünk kell – az egyház így tartja.

A liturgiában az advent színe a lila, kivéve a harmadik vasárnapot, amikor rózsaszínt szoktak használni. A hagyományok szerint advent jelképe nem más, mint a koszorú. Ezt legtöbbször fenyőgallyakból fonták, majd négy gyertyát, három lilát és egy rózsaszínt helyeztek rá, amik Jézus születése révén a szétáradó világosságot, a hitet, reményt, és örömöt jelképezik.  

A négy adventi vasárnap: December 2, 9, 16, 23

 

Idén karácsonykor vásároljunk helyi termékeket, helyi kézművesektől, őstermelőktől. Nem csak a kiemelkedő minőség miatt, de a vásárlás előtt tanácsokkal is segítenek a választásban vagy kérés esetén egyedi, személyre szabott ajándékokat is összeállítanak. Bárhogy is legyen, a régióban egyre híresebb Hévízi Termelői Piac mindenképpen jó választás.

Hogyan ünnepeljünk?

Advent idején – ami nemcsak a keresztény, vallásos emberek számára lehet ünnepi időszak – az emberek kerülték a zajos mulatságokat, táncokat és lakodalmat sem tartottak.

A koszorúkészítés mellett divatos adventi naptárat is készíteni, melynek eredeti jelentősége az volt, hogy elvezesse a felnőtteket és a gyermekeket a karácsonyhoz. A régi időkben minden naptári ablak mögött egy üzenet volt, ami az ünnepkörre utaló gondolatokat tartalmazta. Ez a tartalom azonban mára elhalványult, legtöbbször csokoládét és cukorkát rejt az adventi kalendárium.

Hagyományos vagy modern koszorú?

A hévizi termelői piacon sokan keresik az adventi koszorúkat. Farkasné Schwarcz Judit, a hévízi Margaréta Virágbolt tulajdonosa, egyben a piac egyik árusa a KERUB-nak elmondta, a hagyományos, moha vagy fenyő alapanyagból készült koszorúk továbbra is népszerűek, azonban egyre nagyobb az érdeklődés a modernebb díszítés és elkészítés iránt.

Ugyanakkor azt is megtudtuk, egyre többen keresik a sok dísszel, modern figurákkal ékesített koszorúkat. Mindenkinek más tetszik természetesen, virágboltukban sok különböző koszorút készítenek. 

A színek tekintetében, a korábban domináló piros és arany díszek már kevésbé divatosak. Hozzátette azt is, hogy ilyenkor a karácsonyi időszak közeledtével sokan vásárolnak a koszorú mellett asztaldíszt és gyertyákat.

 

Gyertyakoszorú

A hévízi termelői piacnak egyik színfoltja az öntött gyertyákat áruló Gál Zsolt. A KERUB-nak elmondta, a gyertyaöntés egy ősi kézműves mesterség, ennek ellenére manapság egyre divatosabbá válik. Az, aki nem feltétlenül kedveli a hagyományos koszorút, és valamilyen extrára vágyik, akár egy szép, termésekkel díszített gyertyakompozíciót is hazavihet. Ezzel tökéletesen lehet helyettesíteni a koszorút, hiszen önmagában is gyönyörű látvány a színes, díszitett gyertya.

A KERUB-nak Thaly Eszter, a budapesti A kertész lánya virágbolt tulajdonosa elmondta, a fővárosban is megfigyelhető, hogy a hagyományos mellett a modernebb koszorúkat is kedvelik a vásárlók. Ugyanakkor egyre több fiatal lány saját magának készíti el a koszorúját, így az ízlésüknek ténylegesen tetsző díszeket tudnak elhelyezni rajta. A legnépszerűbbek a termések és a fából készült díszek – tette hozzá.