Manapság egyre többet hallani a kereskedelmi forgalomban kapható olajok hamisításáról, gyengébb minőségű olajokkal történő felhigításáról, a vásárlók megvezetéséről. Nem mindegy, hol veszünk olajat és hogy mi van az üvegben valójában. Aki biztosra akar menni, annak van egy tutti tippünk: látogasson el a Termelői Piacra az Ott család standjára.

 

2004 óta, az Ott család,Tótszerdahelyen készíti különleges, 100% tisztaságú olajait, illetve árulja nyersen is az általuk termesztett magvakat a Hévízi Termelői Piacon. Az olajok világába Ott Zoltánné, Ilona vezetett be minket.

Az Ott család 1,7 hektár mandula ültetvényt, 1,7 hektár saját és 2 hektár bérelt mogyoró ültetvényt, saját dió, tökmag és mák ültetvényt gondoz. Az olajakat is ezekből készítik, melléktermékként pedig 100% tisztaságú lisztek születnek, a préselést követően.

Hogyan készül az igazi olaj?

1 hidraulikus és 3 csigás préssel készítik az olajokat. A hidraulikus eljáráshoz megpirítják a magot egy kis só és víz hozzáadásával és utána sajtolják ki belőle az olajat. A csigás préselésből pedig a klasszikus hidegen sajtolt olaj készül. Külön beállítást igényelnek a szárazabb és az olajosabb magvak, de külön beállítás szükséges a szőlőmagnál is.

Sokan nem tudják, hogy például a mákot lehet egyből a présbe tölteni, de a diót már össze kell törni és finoman adagolva a présbe tenni. A magok, a sajtolás után granulátumként jönnek ki a présből. Ezt a granulátumot pedig a család saját malma örli liszt finomságúra. A magok nagyjából egyszerre érnek, de eltárolják őket és amikor fogyóban az olaj, akkor készítenek belőle.

 

A vásárlók egyre jobban értik és felismerik a tiszta olajok használatának előnyeit, melyeket egyszerre több fronton is tudnak használni: egészségmegőrzésre, kozmetikai célokra és gasztronómiai élményként. A külföldiek ebben a tekintetben kicsit előrébb járnak, ismerik és keresik is az olajokat és sokkal szélesebb skálán használják azokat, mint a magyar vásárlók. Itthon inkább a jól bevált tökmagolajat keresik, de például mostanában trend, hogy nyitnak a mákolaj felé is. Ezekkel a hidegen sajtolt olajokkal vétek főzni, hevítés során elveszítik az értékes tulajdonságaik nagy részét.

Olaj, pesto, szappan

A termékpalettán a legkülönbözőbb színű és állagú olajok is megtalálhatók, de Ili elárulta a KERUB olvasóinak, hogy nem így jönnek ki a présből. Ezeket az olajakat ülepítik, nem szűrik. Kisajtolást követően 2 hétig állnak a hordóban vagy tartályban, az alján keletkező üledék rétegről pedig leöntik a kész, tiszta olajat. A visszamaradt üledékből például a tökmag esetén, tökmag pestot készítenek, a mogyoróból, mandulából vagy vörös szőlőmagból pedig szappant. Gyakorlatilag szinte minden felhasználnak, amivel dolgoznak.

 

A karácsony közeledtével, ha valaki igazi kulináris élményre vágyik, mindenképp keresse fel az Ott családot a piacon, hiszen a dió-, a tökmag- és a vörös szőlő olaj bármelyike megszínesíti az elkészült ételeket. Heti 3 alkalommal megtalálhatók a hévízi piacon, ajándékcsomagokat is szívesen összeállítanak, az ajándékozott életkora, egészségügyi problémái vagy egyéni ízlése alapján.

 

 

Olaj kisokos

 

Tökmagolaj – a prosztata doktor

Gyulladásgátló, csökkenti a gyomorsavat, magzatoknál elősegíti az idegrendszer optimális fejlődését. De a gasztronómiában is számtalan felhasználási módját ismerik: salátákra, levesekbe, desszertekre egyaránt használható.

 

Dióolaj – a magas koleszterin ellenszere

Érelmeszesedés megelőzésére ajánlott, csökkenti a koleszterint, erősíti a szívet és segíti a koncentrációt. Kozmetikai célokra, masszázsokhoz, ajak ápolóként használják, de pikkelysömör kezelésére is kiváló.

 

Mákolaj – a csontritkulás csodaszere

Vérnyomás- és koleszterin csökkentő hatása van, növeli a szellemi teljesítőképességet, nyugtató, altató hatású. A gasztronómiában a keleti konyha klasszikus alapja, de különleges aromája péksüteményekben, salátákban vagy gyümölcslevesekben is helytálló.

 

Sárgabarackmag olaj (keserű barackból) – a pajzsmirigy támogatója

Támogatja az idegrendszer, az érrendszer és az emésztés optimális működését. Segít a pajzsmirigy alul- és felül működése esetén is. Kozmetikai célokra is kiváló, minden bőrtípusra ajánlott, eredményes a narancsbőr és a terhességi csíkok kezelésében is.

 

Lenmagolaj – agyműködés támogatója

Serkenti az agyműködést, természetes úton csökkenthető vele a vérsűrűség, emésztést elősegítő, izomláz vagy izomfájdalom esetén is enyhülést hoz. Kozmetikai célokra az alábbi területeken használják: száraz bőrhámlás esetén a tüneteket megszünteti, a csípésekre is enyhülést hoz. Gasztronómiában a salátákhoz ajánlják.

 

Mogyoróolaj – az eredményesebb diétáért

Eredményesebb diétát lehet vele folytatni, mintha alacsony zsírtartalmú fogyókúrát alkalmaznánk. Csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, erősíti az immunrendszert és jótékony hatása van a vércukorszintre is. Kozmetikai célok esetén a hajszálereket erősíti.

 

Mandulaolaj – a kozmetika olaja

A bőr védelmében kimagasló szerepe van. Puhítja a bőrt és visszaadja rugalmasságát, lassítja az öregedést. Bőrtápláló hatása ekcémás bőrre is enyhülést hoz. Gyermekeknél is alkalmazható. Alapolaj számos kozmetikai készítménynek és masszázs olajnak.

 

Vörös szőlőmag olaj – az egészséges táplálkozás alapja

Gazdag bioaktív, bioflavonokban, antioxidáns anyagokban és telítetlen zsírsavakban. Könnyen emészthető és koleszterinmentes. Nőknél a változókor kellemetlen tüneteinek enyhítésére alkalmas, míg a férfiaknál a prosztatára van jó hatással. Hatékony kozmetikai szer, regenerálja a kollagén szöveteket, megelőzi a bőröregedést. A hajtöveken alkalmazva regenerálja a hajhagymákat.

 

Máriatövismag olaj – a máj csodaszere

Legjelentősebb hatása, hogy a májat erősít. Serkenti a májsejtek termelődését, felgyorsítja a károsodott májszövetek regenerációját. Az epekő kialakulásának megelőzésében és kezelésében is hasznos. Szoptatós anyáknál segíti a tejelválasztást. Évszakváltás előtt érdemes kúraszerűen, 3 hétig alkalmazni.