Youth and SPA – Hévízi fiatalokat támogató innovatív program indult Hévízen

 

A Hévízi városvezetés új, innovatív, az itt élő fiatalokat célzó kezdeményezést indított a napokban. A program elsődleges célja, hogy megismerjék a fiatalok gondolkodását és jövőképét, ugyanakkor bepillantást engedjenek nekik a helyi és uniós döntéshozatali folyamatokba, nemzetközi találkozókon keresztül szélesítsék látókörüket. A  Youth and SPA-nak elnevezett programban több hasonlóan gondolkodó külföldi város tanulói is részt vesznek, Hévízről a Bibó István Gimnázium és Szakközépiskola 11. osztályos tanulói. A városvezetésnek nem titkolt célja, hogy a pályázaton keresztül jobban megismerje a mostani középiskolások terveit, motivációit és ezeket támogatva, segítve ösztönözze a fialatokat, hogy tanulmányaik végeztével visszatérjenek a városba és itthon kamatoztassák megszerzett tudásukat. A program soron következő állomása lesz az első nemzetközi találkozó, amelynek Hévíz ad otthont November 26-28 között. A Bibó tanulói mellett a találkozón részt vesznek Lendva (Szlovénia), Tusnádfürdő (Románia) és Iseo (Olaszország) városok fiataljai.

 

A Youth and SPA programról

 

“Részt vettünk korábban egy nemzetközi ‘Transforming your city’ elnevezésű Erasmus programban, aminek sikere minden várakozást felülmúlt. A nemzetközi városok részvételével zajló programban fiatalok lehetőséget kaptak, hogy megismerjék egymás kultúráját, döntéshozatali mechanizmusait, legfontosabb városi működési folyamatokat és a helyi üzleti és gazdasági lehetőségeket, azoknak leghatékonyabb kiaknázási lehetőségeit. A program sikeréből egyértelmű volt, hogy ezt a pozitív energiát, a fiatalok felfokozott érdeklődését és várakozásait nem hagyhatjuk folytatás nélkül. Ezért indult a Youth and SPA program, ahol az előző projekt ismereteire alapozva, immár aktívan bevonjuk a fiatalokat ezekbe a folyamatokba, anna érdekében, hogy gyakorlati tudást, innovatív ismereteket szerezzenek, amit a későbbiekben hasznosítani tudnak munkájukban, karrierjük során.

És persze a hévízi városvezetésnek ezzel a kezdeményezéssel nem titkolt célja, – és talán ez a legfontosabb az egész programban – hogy a hévízi fiatalok szemléletformálásával, üzleti készségeinek, interkulturális tapasztalatainak szélesítésével elérjük azt, hogy a fiatalok tanulmányaikat követően visszatérjenek szülővárosukba és a turizmus és vendéglátás mellett  az üzleti, gazdasági, hivatali területeken is meglássák és megragadják a kínálkozó lehetőségeket. Ez komoly fejlődést jelenthet a városnak, lehetőséget a fiataloknak, és még erősebbé, eredményesebbé teheti a helyi városi közösséget

-mondta a programvezető Kepli József János alpolgármester.

A Youth and SPA projekt lehetőséget biztosít a fiataloknak, hogy bepillanthassanak a helyi és uniós döntéshozatali folyamatokba, nemzetközi találkozókon vegyenek részt, azzal a céllal, hogy Hévíz és más vidéki városok – különösen fürdővárosok –  turizmus és vendéglátás ágazatai mellett a kevésbé ismert, rejtett üzleti és gazdasági lehetőségeket is feltárják, megismerjék.

A témakörök széles választékának köszönhetően (pl: döntéshozatali folyamatokban való részvétel, fiatal vállalkozói tevékenységek, helyi értékek és kultúra) nemcsak újszerű, naprakész tudásanyagra tehetnek szert a fiatalok, de mindezt helyi és más a programban résztvevő európai városokban élő társaikkal és a városi döntéshozokkal közösen meg is vitathatják. A program lehetőséget nyújt továbbá arra, hogy megosszák  tapasztalataikat, érzéseiket és ötleteiket politikai döntéshozókkal, illetve olyan fiatalokkal, akik szintén városuk fejlesztésén dolgoznak.

A projekt végén az önkormányzat támogatásával lehetőségük lesz a többi fiatallal együtt ifjúsági tanácsot alapítani, ami hosszú távon  biztosítja számukra közös érdekeik érvényesítését szülővárosukban.

Mindemellett a program során a fiatalok fejleszthetik angol nyelvtudásukat, vita- és prezentációs készségüket, megismerhetnek más kultúrákat és élethosszig tartó barátságokat köthetnek.

 

Mit gondolnak a hévízi fiatalok?

2018. november 7-én már lezajlott az első helyi találkozó Hévízen. Nyolc kiválasztott Bibós diák, játékos feladatokon keresztül ismerte meg a program lényegét. Beszéltek Hévíz erősségeiről, a fejlesztendő dolgokról a városban, a fiatalok jelenlegi lehetőségeiről és Hévíz városának hírnevét öregbítő kezdeményezésekről.

A fiatalok nagyon lelkesen fogadták a kérdéseket, aktív szerepet vállaltak és őszintén elmondták a véleményüket.

 

Hévíz városa a fiatalok szemüvegén keresztül:

  • Hévíz erősségei: a turizmus, a környezet, a kultúra, a sport és az orvosi ellátás.
  • Fejlesztendő dolgok: a közlekedés javítása, több kikapcsolódási lehetőség a fiataloknak (színház, közösségi tér, megfelelő színvonalú és populáris üzletek a városban), sportcsarnok felújítása, munkalehetőség nem csak a turizmusban és több közös program a két hévízi iskola között
  • Fiatalok szerint a jelenlegi lehetőségek: két iskola a városban, nyaralási lehetőségek, művészeti képzések, szórakozási lehetőség (mozi, múzeumok) munkalehetőség a turizmusban, sport tevékenységek és különféle versenyek.
  • Hévíz városának hírnevét öregbítik: bölcsöde, óvodák, iskolák, Hévíz SK, a Hévízi Ökölvívó Szakosztály, a Hévízi Könyvklub, Musica Antiqua együttes, Újszínpad Egyesület, Illyés Gyula Általános iskola kórusa, és a Zeneiskola.

A Youth and SPA programra a szervezők várják minden 13-27 év közötti hévízi fiatal jelentkezését.

Jelentkezni lehet a kabinet@hevizph.hu email címen.

További információ: Youth and SPA Facebook oldal