Idén ősszel Európában turnéznak

A Ferenc Németh Trioban zenélő és éneklő Feri, két társával járja a világot. A trió fúvósa Greg Tardy. A billentyűs pedig Tzumo Árpád, aki a formációban a basszusokért is felel. Mint elmondta jól megtalálták a közös hangot, egy nagyon jó és előremutató hármas csapat az, amivel most európai koncertsorozatra is indulnak. “Három hetes turnénkra készülünk, amely során megjárjuk Németországot, Spanyolországot, Olaszországot és Magyarországot is” – meséli büszkén a dobos. Véleménye szerint mindenhol más és különleges játszani. Izgalommal tölti el az, hogy mindenhol új dolgokat ismerhet meg, és megmutathatják zenekarukkal a jazz valódi szépségeit. Magyarországon Budapest mellett Hévízen adnak még koncertet.

A trio zenei világa hosszú kísérletezőmunka eredménye, melyben klasszikus jazz standardeket és régi magyar dallamokat egyaránt megszólaltatnak új köntösbe bújtatva, jazz-es, RnB-s, Hip-Hop-os elemekkel gazdagítva az eredeti lüktetést. Feri ebben a zenekarában a verők mellett hangszálait is használja, amit egy vocal harmonizer tesz igazán különlegessé. Ez az innovatív eszköz megváltoztatja és a zenei dallamsorba integrálja hangját, egyfajta szintetizátoros hangzást adva annak. Véleménye szerint ez a kis eszköz egy újszerű színes hangzást tud adni a hangszerek mellé, vagy mögé.

 

 

Tapasztalatait megosztva elmondta, a magyar zenéről a legtöbben annyit tudnak külföldön, hogy van egy Bartók Bélánk és egy Kodály Zoltánunk. Többek között ezért is célként tűzte ki, hogy mindenfelé, amerre jár, megmutassa a magyar népzene és magyar dallamvilág újszerű zenei metszetét az itthoni és külföldi közönségnek egyaránt.

A hévízi koncertről

November 21-én Hévízre, a Városháza Dísztermébe érkezik zenekarával. A 19 órakor kezdődő koncert mottója az új zene, melyben Németh Ferenc ötvözi a modern hangzást a hagyományokkal, a modern zenei technológiákat az instrumentális hangszerekkel, a népzenei motívumokat világzenével és rengeteg improvizációval. A koncertre jegyek elővételben kaphatók a La Mia Moda hévízi és keszthelyi üzleteiben, 3000 Ft-os áron. Siessen mindenki, aki szeretne vásárolni, a jegyek már csak korlátozott számban kaphatók.

Részletes infórmációk a koncentről az alábbi Facebook esemény oldalon.

A koncertről elmondta, lesz különleges dal is a repertoárban, de főként az előző két turné dalait szeretnék a hévízi közönségnek is megmutatni.

Külföldi élményeiről elmesélte, New Yorkban a köztársasági elnök is tiszteletét tette egyik koncertjükön, de számos helyen, Párizsban, Rómában is nagy büszkeség töltötte el Ferit, amikor a helyi magyaroknak játszhatott. A zene számára az önkifejezésről szól. Egy ritmus, dallamfoszlány is képes elindítani benne valamit, aminek hatására akár egy komplett dalt megír. A dalszerzésnek több módja is van véleménye szerint, azonban nem az a fontos, hogy miből lehet pénzt csinálni, hanem az, hogy önmagát a legjobban ki tudja fejezni zenéjén keresztül. Szerényen ugyanakkor igazi művészi romantikával hozzátette: felesége inspirálja a legjobban. A jelenleg New Yorkban élő zenész az interjú végén büszkén mesélte, nemrég házasodott össze párjával, akivel már a közös családi életüket és a gyermekeket tervezik.