Ünnep vagy megemlékezés? Halloween vagy halottak napja? Sokakban merülhet fel a kérdés, hogy október utolsó napján és november elsején ünneplünk, vagy inkább megemlékezünk? Mindenszentek, halottak napja, vagy halloween? Most rendet teszünk az ünnepek között.

 

HALLOWEEN

Manapság a halloween egyre divatosabb hazánkban is. Októberben nem mehetünk el úgy vásárolni, hogy ne akarna valaki halloween tököt eladni nekünk. A tökfaragás családi programmá vált, sőt mi több október 31-én Halloween alkalmából ijesztő jelmezekbe öltözve járják az utcákat az emberek, bulikat rendeznek. Ennek eredete az angolszász All Hallow’s Eve kifejezésből származik, ami annyit jelent: mindenszentek éjszakája. A halloween egy ősi kelta ünnep, ami a tél kezdetét jelentette. A kelták számára ez tehát az óév vége, az újév kezdete volt, ami szorosan kötődött a halotti kultuszhoz. Az ijesztő jelmezek és töklámpásoknak pedig konkrét célja volt: úgy tartották, ezen az estén a halottak és élők világa közötti határ megvékonyodik, ezért íly módon szerették volna megvédeni magukat.

 

MINDENSZENTEK

November elsején a katolikus keresztény egyház ünnepét tartjuk, mindenszenteket. Ez az ünnep egyébként egy kelta halottkultuszhoz kapcsolódó pogány ünnepből lett a keresztény mindenszentek. IV. Gergely pápa nyilvánította egyetemes ünneppé, „az üdvözült lelkek emléknapjává”. Ezen a napon a régi keresztény katolikus hagyományok szerint a szentté avatottakról emlékeztek meg.

 

HALOTTAK NAPJA

November másodika lényegében annyiban tér el mindenszentek ünnepétől, hogy ilyenkor saját halottainkra emlékezünk. A keresztény egyházak megfogalmazása szerint az üdvösséget még nem elnyert lelkek napja ez. Ilyenkor hagyományosan mécsesekkel, virágokkal és gyertyagyújtással emlékezünk meg elhunyt szeretteinkre, családtagjainkra, barátainkra.

 

A hévízi temetők nyitva tartása az ünnepek alatt:

Árpád utca – 07:00-20:00

Egregyi temető – 07:00-20:00