Programajánló rovatunkban minden héten válogatunk az aktuális programok között. A szerintünk legjobb rendezvényeket emeljük ki a városi kínálatból rövid leírással. Ezekre biztosan érdemes ellátogatni.

 

2018. november 3-4. (szombat-vasárnap)

Márton napi családi fesztivál

Helyszín: Tavirózsa utca

 

November 11. Szent Márton napja, amihez rengeteg népszokás, babona kapcsolódik. Ekkor van a téli évnegyed kezdő napja, asztalra kerül az újbor és nagy lakomákat rendeznek. A fenséges eszem-iszom a néphagyományok szerint segít, hogy a jövő évi termés bőséges legyen.

Szent Márton legendája jótetteiről és nemes lelkületéről híres. Katonaként szolgált, majd misszionárusként segítette a rászorulókat. Jótéteményei miatt püspökké akarták szentelni, de a szerény természetű Márton elbújt a ludak óljában a küldöttek elől. A ludak gágogásukkal elárulták Mártont, aki végül püspökként segítette a gyámoltalanokat, élete végéig.

Időjóslás tekintetében is nagy jelentőséget tulajdonítanak neki. A népi hagyományok szerint, ha esik a hó Márton napján, akkor enyhe tél lesz. Ha nem esik vagy szürke, ködös az idő, akkor kemény télre számíthatunk. Ha Márton napján fagy van, karácsonykor latyakos, sáros idő várható.

 

2018. november 3. (szombat)

14:00 Kézműves foglalkozás Magyar Csárda emeletén
Népi játszótér, állatsimogató a rendezvénysátor mellett
15:00 Libafuttatás
16:30 Szentmise részeként Márton napi misztérium játék majd a lámpás felvonulás a Szentlélek templomtól a Tavirózsa utcáig
18:15 Lámpás készítő verseny eredményhirdetése
18:30 Buch Tibor operett est
19:30-23.00 Márton napi utcabál

2018. november 4. (vasárnap)

14:00 Kézműves foglalkozás Magyar Csárda emeletén
Népi játszótér, állatsimogató a rendezvénysátor mellett
14:00 Jótékonysági sütemény és hasznát játék vásár a hévízi Bölcsőde javára
16:30 Fülemüle zenekar gyermekműsor
18:00 Stand Up comedy Mogács Dániellel
19:00 Borban az igazság, borban a vígasz – nótaest