ARÓNIA – az egészség bogyója

 

Tihanyi Gergely és édesapja, Péter, egyike azon kevés családoknak, akik Sármelléken arónia termesztéssel és feldolgozással foglalkoznak. Az arónia – mely külsőre nagyon hasonlít az áfonyára – a legmagasabb antioxidáns tartalmú gyümölcs, ami Magyarországon termeszthető. Vegyszermentes és tartósítószert nem tartalmazó termékeikből a legnagyobb népszerűségnek a 100%-os arónialé örvend, melyet bátran fogyaszthatnak cukorbetegek is, vércukor szintjük csökkentésére. A külföldiek körében is nagy népszerűségnek örvendő termék gyulladásos betegségek kezelésére, vérnyomás- és koleszterinszint csökkentésére, húgyúti fertőzések kezelésére, az erek állapotának javítására és az immunrendszer erősítésére is kiváló. Vitamin- és ásványi anyag tartalmát tekintve is kiemelkedő, hiszen C-, B1-, B2-, B5-, B6-, E vitamin; kálcium, magnézium, kálium, vas, cink és nártium is megtalálható benne.

Az idei év termése sajnos nem volt túl jó. Péter elmondása szerint a virágzást követő fagy és a túl sok eső sem tett jót a növényeknek. Permetszert nem használnak, viszont virágzáskor komoly munkát adnak a rovarok, melyeket naponta többször, kézzel szednek le a fehér virágokról. Csak csütörtöki napokon találhatóak meg a Hévízi Termelői Piacon, idén még úgy 1 hónapig. Aki szeretne betárazni télire, látogasson el a nagy sátorban található standjukhoz mihamarabb.

 

FELHASZNÁLÁSI TIPPEK

  • 100%-os arónialé: magában fogyasztva vagy vízzel hígítva, naponta 30-40 ml. Felbontás után hűtőszekrényben 10-14 napig eláll.
  • 100%-os arónia őrlemény: kefirbe, joghurtba, müzlibe adagolva, naponta 1 teáskanálnyi.
  • Szárított arónia: 2 liter kb. 80 fokos vízbe, 1 evőkanálnyi aróniából kiváló ízű tea készíthető.

 

MÉZ – a természetes antibiotikum

 

Novák Attila, méhész évek óta oszlopos tagja a Termelői Piacnak. Kínálatában általában 7-8 féle méz található: akác, facélia, napraforgó, gesztenye, szolidágó, selyemfű, repce és hárs.  Attila azt tanácsolja a KERUB olvasóinak, hogy vásárláskor ne ijedjenek meg az ikrás vagy a sötét színű méztől, hiszen minél sűrűbb egy méz, beltartalomra annál jobb. Az akác, a semyelfű és a facélia kevésbé ikrásodik. Max. 40 fokon, vízfürdőben bármelyik méz ismételten eléri a folyósabb állagát. A külföldi vevők előszeretettel keresik a már beikrásodott mézeket, a magyar vásárlók ezt kevésbé kedvelik. Ősszel a hársméz, a torokdoktor a legkeresettebb fajta, mely a felső légúti megbetegedések természetes gyógyszere. De minden méz gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatással is bír. A repceméz az egyetlen lúgos hatású méz. A selyemfű különlegessége abban rejlik, hogy nagyon alacsony a pollentartalma, ezért kisgyermekek részére különösen ajánlott a fogyasztása.

Immunerősítésre a hárs és a szolidágó mézek a legjobbak. További hasznos tipp az olvasóknak, hogy forró italba soha ne tegyünk mézet, mert elveszíti értékes hatóanyagait és gyakorlatilag sima édesítőként funkcionál. Hasonló a helyzet a mézzel való sütéssel/főzéssel is. Erre leginkább a napraforgó méz alkalmas. Az üvegeken feltüntetett gyártási évtől számítva 12 hónapig használható fel a méz a hatósági szabályoknak megfelelően, de gyakorlatilag sosem romlik meg.

Immunerősítéskor ne feledkezzünk meg a virágporról sem, ami lehet szárított vagy akár mélyhűtött is. Egy mokkáskanál éhgyomorra a leghatásosabb.

A propolisz a legjobb fertőtlenítő, hiszen a méhek is azzal fertőtlenítik a kaptárt. A méhészek alkoholban oldják 10-15 csepp a javasolt adagja naponta, leginkább reggel. Teába, kockacukorra, kenyérre vagy éppen egy kanál mézbe tanácsos feloldani, az intenzív íze miatt.

 

MÉZ KISOKOS

 

  • Akácméz – a mézek királynője

Jó fertőtlenítő, a nyílt sebek, horzsolások gyorsabban és szebben gyógyulnak általa. Köhögés és torokgyulladás kezelésére ajánlott. A benne lévő gyümölcscukornak májregeneráló hatása is van.

 

  • Repceméz – A gyomordoktor

Magas szőlőcukor tartalma miatt előnyös szellemi és fizikai munkát végzőknek, sportolóknak. Lúgos hatású, ezért az érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják. A gyomorsav túltengés ellenszere, de eredményes a fekély kezelésében is.

 

  • Szolidágó – a Balaton méze

Ez a növény, a Balatonnál található legnagyobb mennyiségben. Magas illóolaj tartalma miatt, emésztést segítő és görcsoldó hatású.

 

  • Facéliaméz – a lila tenger méze

Vízhajtó hatású, könnyen emészthető. A gyengébb gyomrúaknak ajánlott.

 

  • Gesztenyeméz – az érdoktor

Különleges méz, általában nem sok van belőle. Az ínyencek kedvence. A vérszegénység, kimerültség, legyengült állapot vagy étvágytalanság legjobb ellenszere. Visszértágulatnál vagy érgyulladásnál külsőleg és belsőleg is alkalmazható. Fogyasztásával megelőzhető a trombózis kialakulása is.

 

  • Hársméz – a torokdoktor

Megfázás, köhögés, nátha, torokgyulladás, hörghurut esetén a legjobb választás. Lázzal járó légúti megbetegedésekkor hársafateával együtt intenzíven hat. Idegesség, nyugtalanság, álmatlanság leküzdésére is alkalmas. A legtöbb méz pakolást is ebből készítik.

 

  • Napraforgóméz – az aranyló nap méze

Az élelmiszeripari felhasználása a leggyakoribb. Jó színező hatása van, a mézeskalács készítők által a legkeresettebb mézfajta. Sütéshez-főzéshez ajánlják.

 

  • Selyemfű – a homok aranya

Pollentartalma alacsony, virágpor allergia esetén ideális választás. Igazi hungaricum, jellegzetesen magyar méz. Gyulladáscsökkentő és vérnyomás szabályozó hatású.