Benkő Lajos, piacfelügyelő és gombaszakellenőr, hasznos tanácsokkal látja el olvasóinkat, a ganoderma gomba kapcsán: “A ganoderma gombák közül csupán egynek, a ganoderma lucidumnak van gyógyhatása. Ez a gomba egy taplóféle. Immunerősítő hatása van, a szervezet erősítésére és a rák utókezelésében használják leggyakrabban. Azt azonban kevesen tudják, hogy a ráknak ellenálló sejteket erősíti, tehát rendkívül hatékony a betegség megelőzésben is.

Nagyon fontos, hogy különbséget tegyünk a ganoderma lucidum készítmények között. Manapság nagyon sok terméket reklámoznak ezzel a névvel, azt azonban a vásárlók nem tudják, hogy ezeknek a készítményeknek a nagy része külföldről, azon belül is nem ellenőrzött területről, a Távol Keletről vagy Afrikából származik. Ezekkel az a baj, hogy azokban az országokban a környezeti károsodás óriási, gyakran bányák és ipari részlegek mellől szedett, fertőzött gombákat tartalmaznak. A gombáknál viszont semmi sem akkumulálja jobban a környezetét, gyakorlatilag mindent magukba szívnak. Úgyhogy többet ártanak, mint használnak.

Nagyon szeretném felhívni minden fogyasztó figyelmét arra, hogy keressék a terméken a szedés helyét, ahol ezt nem tüntetik fel, inkább ne vásárolják meg. Gyógyhatása az európai erdei ganoderma lucidumnak, vagy a termesztett változatának van.  Nem sok helyen foglalkoznak termesztéssel Magyarországon, de a piacon megtalálható egy fiatalember, aki árul ilyen minden szennyeződéstől mentes, zárt helyen növesztett saját ganoderma lucidumot.“

 

GANODERMA LUCIDUM ÉS SÜNGOMBA

Lekics Áron 23 éves, zalaegerszegi fiatalember. A Keszthelyi Georgikon Egyetemen kertészmérnökként végzett, már az oviban is gomba volt a jele. 🙂 Áron egyike azon keveseknek, akik Magyarországon ganoderma lucidum-ot és süngombát termesztenek. Pályafutását laska gomba termesztéssel kezdte. Egy sajnálatos esemény, a nagymamája betegsége ébresztette rá arra, hogy a ganoderma lucidummal kezdjen foglalkozni, mert saját szemével látta a pozitív változást a fogyasztást követően. Azonban ezek a külföldi készítmények nagyon drágák voltak és sokszor a származási helyüket sem lehetett ellenőrízni, ezért ez a két dolog arra ösztökélte, hogy maga is belevágjon a termesztésbe. A ganoderma termesztés sikerén felbuzdulva kezdett el süngombával is foglalkozni. Jelenleg ez a két gomba vásárolható meg nála. Kiemelkedő feladatának érzi, hogy alapanyag és termőhely tekintetében a lehető legjobb minőségű gombákat állítsa elő. Áron termékei a NÉBIH által bevizsgáltak, nyugodt szívvel ajánlja mindenkinek. Nagyon fontos számára, hogy az előállított termékei ne ártsanak, hanem segítsenek a fogyasztóknak.

FELHASZNÁLÁSI TIPPEK

Áron elmondása szerint a leghatékonyabban úgy használhatjuk fel a gombák erejét az immunrendszerünk erősítése érdekében, ha az őrleményből belekeverünk egy kiskanálnyit a reggeli kávénkba. A főzését semmiképp nem ajánlja, hiszen a hő által a gomba veszít a hatóerejéből. 70-80 fokos vízben oldva, szűretlenül, teaként is fogyasztható. Fűszerként a süngomba készítményt ajánlja.

 

HOMOKTÖVIS

Kissné Lakatos Márta, Bocföldéről jár a hévízi piacra, már több, mint egy éve. 500 tőből álló homoktövis ültetvényük családi vállalkozás, melybe 2015-ben vágtak bele. Nagyon munkaigényes gyógynövény a homoktövis. 5-6 méter magas bokrokon terem, szúrós tüskéi nem adják könnyen az apró bogyókból álló termést. Augusztus közepétől október végéig hozza a termést, 1 bokron kb. 15-20 kg bogyó terem. Nincs szükség permetezésre, hiszen természetes ellensége egyenlőre nincs a növénynek. Összetett felhasználási módját több nyelven is elolvashatják a külföldiek Márta standján. A turisták nagyon keresik a termékeit, de sok visszatérő magyar vevője is van. Nagyon büszke rá, hogy több mint egy éve a piac árusai között lehet. Elmondása szerint nem is jár máshová, csak ide, heti 3 alkalommal. Kapható nála a homoktövis gyümölcséből készült koncentrátum, lekvár, kompót, a héjból készült őrlemény és szárított formája is a héjnak, mely teaként fogyasztható. Minden piac előtt frissen préseli a koncentrátumokat, termékeiben nincs tartósítószer, hőkezelést nem kapnak, így minden egyes csepp megőrzi eredeti vitamintartalmát.

FELHASZNÁLÁSI TIPPEK

A termékeket kóstolni is lehet nála: legnépszerűbb terméke az igazi akácmézzel édesített homoktövis koncentrátum. A KERUB csapata is ezt ajánlja olvasóinak immunerősítés céljából, hiszen tízszeres c-vitamin tartalma van a citromhoz képest. Nagyon hatásos még a homoktövis őrlemény, kefirbe, joghurtba vagy akár müzlibe keverve. Rendkívül jó hatásfokú a magolaj is, ám kb. 40 kg mag ad 1 liter olajat, ezért ennek az árfekvése  is magasabb.

Immunerősítő hatása mellett rendkívül jó gyulladáscsökkentő, koleszterin és vérnyomáscsökkentő, jó az allergiára, jó zsírégető és méregtelenítő, kemoterápiás kezelés után is nélkülözhetetlen csodaszer. Évek óta szedd magad akciókkal próbálják minél több emberrel megismertetni ezt a csodálatos gyógynövényt és áldásos hatásait. Eddig még kevés sikerrel jártak, de tovább próbálkoznak és addig is a hévízi termelői piacon bárki megtalálj őket és homoktövi termékeiket.