Ebben az évben az Országos Könyvtári Napok eseménysorozata két jelentős eseményhez kapcsolódik. A Családok évéhez és a kulturális örökség európai évéhez.

Időpont: 2018. október 1-7.

Helyszín: Városi Könyvtár

A könyvtárak eddig is számos hasznos családbarát szolgáltatással fordultak a lakosság felé. A Családok éve alkalmat ad arra is, hogy ezeket népszerűsítsék, együttműködő partnerek bevonásával hatékonyságát erősítsék. Lehetőséget teremt új szolgáltatások bevezetésére, többgenerációs események tervezésére.

A kulturális örökség európai évének célja, hogy minél többen fedezzék fel és ismerjék meg Európa kulturális örökségét. A kulturális örökség részét képezik a gyerekként megismert mesék, a szüleink és nagyszüleink által átadott ismeretek, a hagyományos ételek, a művészeti alkotások, a tárgyi kultúra és még hosszan sorolhatnánk.

Szeretnénk, ha összehangolt tevékenységünk a megszokott tartalmas színvonal mellett újdonságokat is kínálna a rendszeres könyvtárlátogatóknak éppúgy, mint azoknak, akik ezekben a napokban fognak ismerkedni a sokszínű könyvtári szolgáltatásokkal.

 

RÉSZLETES PROGRAM:

2018. október 1. (hétfő)

10 óra Rendhagyó irodalom óra: „Irodalmi örökség és emlékezet”

Dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész előadása

 

18 óra „Versek tiszta szívvel”

Szatmári Tony előadóművész zenés estje

 

2018. október 2. (kedd)

8:30 „Úristen, kamasz lettem”

Sohonyai Edit ifjúsági regényíró interaktív önismereti előadása

október 3. (szerda)

 

10:30 „Rajzoltam egy szép világot”

Mikola Péter játszótárs, a Zorka mesék írójának közönségtalálkozója

 

2018. október 4. (csütörtök)

10:00 „Helka trilógia – A Balaton legendája újjá éled”

Nyulász Péter IBBY – Év Gyermekkönyve díjas író közönségtalálkozója

,,A Balaton legendája újraéled! A Helka- a Burok- völgy árnyai című regény a Balaton és a Bakony egy elfeledett mítoszán, Sió tündérregéjén, Helka és Kelen legendáján alapul.

Ám az új, kalandos meseregény főszereplői a korábbi legendahősök gyermekei, akik saját múltjuk titkainak erednek nyomába, s az olvasó velük együtt kalandozva bogozhatja ki az eredeti legenda rejtelmeit.

A kalandok során valós, mégis igazán mesébe illő helyszíneket járnak végig Tihanytól Hévízen át Sóstóig, a Gaja szurdoktól a Szentbékkálli kőtengeren, Tapolcai tavasbarlangon át Balatonfüredig…” (Nyulász Péter)

 

2018. október 5. (péntek)

17:00 „A kisemmizett angyal”

Szurovecz Kitti könyvbemutatója

A tizenhat éves Mia, a Nyírségből származó szegény lány prostitúcióra kényszerül. Panka, a jómódú budai vállalkozók hasonló korú lánya emberkereskedők karmai közé kerül. A két lány közös kálváriája egy nyolcadik kerületi garzonban kezdődik. A rabságban mély barátság szövődik közöttük, Mia el is határozza, hogy megszökteti Pankát, még mielőtt elvinnék őt külföldre. Az események azonban nem várt fordulatot vesznek, így Mia hamarosan az üldözöttek listájára kerül.

Szurovecz Kitti izgalmas, megdöbbentő története bár fikció, megtörtént eseményeken alapul. Vajon milyen a hazai emberkereskedelem és a szervezett prostitúció? Honnan szerzik be a lányokat? Milyen esélye van egy nagyon szegény és egy tehetős fiatalkorúnak ugyanolyan körülmények között? Mi történik, ha megromlik az egészségük, vagy felmerül egy váratlan probléma? Van bármiféle kiút? Ki lehet szállni?

 

2018. október 7. (vasárnap)

9:00-13:00 Könyves vasárnap

Ingyenes beiratkozás és internet használat