Sokan szeretjük a bort Hévízen, éppen ezért aggódva figyeltük az idei időjárást.  A KERUB csapata utánajárt, milyen bor várható az idei szőlő termésből? Hogy alakította az időjárás a borászok elképzeléseit? Lesz-e mit innunk? 

Burucs Marcell, borászati munkatárssal beszélgettünk a Bezerics Borház idei szüretéről.KERUB: Milyen az idei szőlőtermés? Módosította az időjárás a terveiteket a borházban?
BM: A 2018-as évjárat jó kilátásokkal kecsegtetett, azonban a szünet nélküli szeptember eleji esőzés bő egy hétre megálljt parancsolt a szüretnek. A korai fajták a szokásosnál még korábban értek, de az egyébként későn – október elején – érő olaszrizling is a pincébe került már szeptember közepe táján. Az esőzések után, még a tőkéken maradt fürtöknél nagyon résen kellett lennünk, hogy mindent időben bemenekítsünk a pincébe és a maximumot tudjuk kihozni az idei évjáratból. A szőlők “egybe érése” miatt a legnagyobb nehézséget a logisztika jelentette idén, össze kellett hangolnunk a folyamatokat.

 

KERUB: A sok eső miatt rosszabb lesz az idei évjárat?
BM: Nem feltétlenül.  Ilyen esőzések után a legnagyobb gond egy borászat életében, hogy felütik a fejüket különféle gombás megbetegedések a szőlőben. Ezek ellen a szüret közelsége miatt permetezéssel már nem tudunk védekezni. Ilyenkor marad a sokéves borászati tapasztalat és rutin a helyzet megoldására.

 

KERUB: Van akkor még szüretre váró szőlőtök egyáltalán?  
BM: Fehér szőlőnk – részben az előbbiek miatt – már nincs is kint, kékszőlőből pedig csak a shiraz, melyet mintavételezéseket követően előreláthatólag a hónap utolsó hetében szüretelünk majd. Összességében azt lehet mondani, hogy a szokásosnál jóval korábban voltak a szüretek idén, ugyanakkor a leszüretelt szőlő magas minőségű, magában hordozza egy kiváló 2018-as bor lehetőségét.


KERUB: Ezek szerint kiemelkedő minőségű borok várhatóak idén?
BM: A pincében lévő tételeink jó úton haladnak, magas minőségű borokra számítunk minden eltervezett tételünknél. Térségünkben egyértelműen a friss, gyümölcsös fehérboroknak és rozéknak, valamint az esőzések előtt leszedett korai vöröseknek kedvezett leginkább ez az év. Nagyon fontos volt azonban a megfelelő szüreti időpontok meghatározása és ahogy említettem is, az idő volt a szűk keresztmetszet. Mi rendszeres mintavételezésekkel és laborozással követtük nyomon az érést, hogy a legjobb alapanyagokkal dolgozhassunk.
Bezerics Csaba optimista, idén is hagytunk kint szőlőt késői szüretnek. Az Ő rutinja megkérdőjelezhetetlen. Ráadásul hisz is benne, hogy az elvárásoknak megfelelően “viselkedik” majd a szőlő. A hit és a rutin pedig csak jó dolgokat szülhet, pláne a borászatban.

KERUB: Készül-e valami újdonsággal a Borház?    
BM: Igen is meg nem is. 🙂 Egy régi-új tételt álmodott Csaba ismételten a piacra, ez pedig szexi gyöngyözőbor sorozatunk vörös tagja lesz. Az alapbor készen áll és nagyon ígéretes.