2018. szeptember 27-30. között a Dobogómajorban kerül megrendezésre a XXI. Országos Gombász Találkozó, tudtuk meg Benkő Lajos NÉBIH gombaszakellenőrtől.

Kiemelten fontos esemény ez a város és a környék gomba szeretőinek, hiszen most először kerül a találkozó Hévízen megrendezésre. Az eseményen lesz szakellenőri továbbképzés, továbbá számos érdekes dolog a gombával és gombászással kapcsolatban. Az esemény minden érdeklődő előtt nyitott és ingyenes.  A gyenge terepviszonyos túrát Benkő Lajos vezeti majd.

A program az alábbiak szerint alakul:

  • 9-14 óra között gyűjtés, három nehézségi fokozat szerinti túrán: erős, közepes és gyenge terep.
  • 15-18 óra között fajok azonosítása, szükség szerint mikroszkóppal.
  • 19-21 óra között a Kaposvári és a Budapesti Egyetem oktatói, valamint elismert szakemberek előadásai.

Lajossal beszélgetve megtudtuk, hogy Zalában sok lelkes gombász él. Ami a gombafajtákat illeti, a legnépszerűbbek a környéken a galambica és a csiperke. Ezeket a gombákat szinte azonnal felismerik a lelkes gombagyűjtők. Mindemellett a galambicának több mint 600 faja létezik, az európai csiperkének tananyaga pedig 2 db 2 kg-os könyv, közel 4000 oldallal. Szóval nem is olyan könnyű, mint elsőre gondolnánk. Ennek ellenére bátran buzdítunk mindenkit, hogy használják ki a ritka alkalmat és látogassanak el mind a gyűjtésekre, mind pedig az előadásokra.

Mindenki gomba szeretőt várnak szeretettel.

Aki lemarad kimarad.