A Hévízi Termelői Piac kétség kívül a város egyik legszebb és legszínesebb látnivalói közé tartozik. Minden héten háromszor megtelik a piactér, ahol Benkő Lajos és felesége, Ági lelkes és fáradhatatlan munkájának köszönhetően, a legjobb minőségű termékekből válogathatnak a vásárlók, legyen szó őstermelők áruiról vagy akár kézműves ajándék tárgyakról.

A KERUB és a piac szeptemberi ajánlata a friss ropogós magyar SZŐLŐ.

Kanizsai Gábor Becsehelyről érkezik a piacra, minden alkalommal. Közel 3000 tő és 20 fajta csemege szőlővel foglalkozik családi vállalkozásukban, melyet a szőlő iránti szeretetből csinálnak a mindennapi munka mellett.

Gáborral beszélgetve megtudtuk, hogy a magyar vevői a népszerű fajták közül is az izabellát, a hamis muskotályt, a pölöskei muskotályt és a saszlát kedvelik. A magyarok értik és érzik az igazi, zamatos szőlő ízét, aminek közepén ropog a mag. A külföldiek inkább a semlegesebb ízű, mag nélküli változatokat keresik.

A 2018-as termésről érdeklődve megtudtuk, hogy az időjárásnak köszönhetően gyakorlatilag 2-3 héttel előbbre tartanak a szürettel. Jövő héten már az általában októberben szüretelhető szőlővel érkezik a piacra, ezért nagyon lerövidül idén a szőlő szezon. Gábor azt tanácsolja, aki igazi zamatos, ropogós magyar szőlőt szeretne enni szeptemberben, mihamarabb látogasson ki a piacra.

A legkedveltebb szőlő felhasználási módok a sima, szemes formában vagy folyékony halmazállapotban történő fogyasztás, de több vevő jelezte már Gábornak, hogy kiváló minőségű kompótot, lekvárt vagy chutney-t készített már a nála vásárolt szőlőből.

Gábor standja mellett közvetlenül Czinki Antal foglal helyet, aki frissen préselt musttal örvendezteti meg a vásárlókat. Elmondása szerint az igazi, friss must csak otelló szőlőből az igazi, ezért nem is található más a kínálatában. Lehet helyben fogyasztani 1-2 dl-t vagy 1-1,5 literes üvegben haza is vihetjük az italt.

 

Jó szívvel ajánljuk minden hévízinek a termelői piac termékeit, nagyszerű lehetőség, hogy a szuper- és hipermarketek zömében külföldről importált árui helyett a környék friss és valódi ízű termékeit fogyaszthatjuk, helyi, megbízható termelőktől.

Nyitvatartás (december 31-ig) az alábbiak szerint:
kedden és szombaton: 7:00 – 13:00,
csütörtökön: 12:00 – 18:00.